måndag 30 november 2009

Raggare

Mina stora barn har skaffat nya idoler.

Ronny och Ragge”, ”Eddie Meduza” och annat raggarinspirerat spelas flitigt just nu från deras rum (blandat med gammal hårdrock från Mammans tid som ung)... Raggare är tydligen på tapeten. Raggare vill de bli!

Hmmm... Tänker Mamman... Raggare? Nja, ne, ska ni verkligen?

Men sen tänker Mamman lite till...

Raggare, vad är egentligen en raggare? Hur är de?

Ofta ses de som en grupp störiga människor, lågutbildade, annorlunda, konstiga och utstötta.

Ordet ”Ragga” innebär egentligen att ”söka sexuell kontakt”. Just ordet ”Raggare” är egentligen åkarslang och hade från början betydelsen ”att köra ett lass”.

Raggare har funnits i Sverige sedan 1950-talet och är vanligast i glesbygd och på mindre orter. Förekomsten minskade under 1980- och 1990-talen, men har ökat väsentligt igen de senaste åren.

Raggarkulturen inspirerades starkt av den amerikanska rock n' roll-kulturen med stora bilar, brylcreme med mera. Subkulturer som liknar raggarna har funnits i de flesta västeuropeiska länder, men ingenstans har de varit så livskraftiga som i Sverige.

Under årens lopp så har det förekommit bråk mellan just Raggare och andra kulturer i samhället. Bland annat så spelade Eddie Meduza in en låt som heter ”Punkjävlar” (1978) som snabbt kultförklarades. Svenska punkband skrev låtar mot raggarkulturen, bland annat ”The Rude Kids” punksingel ”Raggare is a bunch of motherfuckers” Numera är raggarna dock en lugn grupp och sådana här bråk hör gårdagen till.


Just ”Ronny och Ragge” är en parodi på raggare och har egentligen inte särskilt mycket gemensamt med riktiga raggare. (Tyvärr så verkar det vara en sådan Raggare som min stora son eftersträvar att bli, men han växer upp han med.)

Min egen personliga bild av Raggare är att det är en grupp bilintresserade (på ett eller annat sätt) människor av båda könen som umgås och har kul. De kör ofta fina, gamla amerikanare och lyssnar på ganska ”trallvänlig” musik. Gärna rock från 50- och 60-talet. Att cruisa runt med bilarna fyllda till max är populärt.

Har man inte råd med en fin gammal bil så duger det med en skruttig amerikanare, eller en gammal volvo med för den delen (en så kallad "pilsnerbil") bara man får göra det man älskar, köra runt, runt, runt så länge bensinen räcker, lyssna på musik och ha kul tillsammans.

Det mest positiva med Raggare är att ALLA är välkomna. Det kvittar om man är snygg eller ful (hur man nu definierar fin eller ful är upp till var och en), det kvittar om du är gammal eller ung, det kvittar om du är rik eller fattig. Det kvittar, allt kvittar så länge man är intresserad av bilar. Sen kan bilintresset i sej ligga på olika nivåer... En del gillar helt enkelt bara att ÅKA bil medan andra kör hela kittet.

Mej veterligen så drogar inte raggare heller, de håller sej till öl och i värsta fall vanliga cigg. Nu är ju jag glad om mina barn håller sej från den delen tills de i alla fall är myndiga. Drömma kan man väl i alla fall?

Så, ungar, bli raggare ni... Kanske kan Mamma få åka med? Eller så lånar vi Morfars gammelbil och raggar runt med mammsen som chaufför! (Är det ok Pappa?)

(klicka på bilderna för att se var jag lånat dem)

Lyssna!

Inga kommentarer: