tisdag 17 november 2009

Mindfulness

"Det som var då, finns inte längre. Och det som kommer sen, det är ännu inte här. Det enda vi har är nuet, och det riskerar vi att slarva bort när vi i våra sinnen hela tiden är någon annanstans..."

Så skriver de i "Vi föräldrar" nr: 13, 2009 då de presenterar en bok som heter "Mindfulness för föräldrar"

Att leva i nuet har tydligen blivit så sällsynt att det nu behöver ett eget ord, nämligen "Mindfulness". Hur har det blivit så illa och varför i hela fridens namn kan det inte få heta "Att leva i nuet med våra barn" istället? Varför måste allt få nya namn? Och varför inte ens ett svenskt sådant om det nu nödvändigtvis måste döpas om?

Jag tycker att det är skrämmande att det måste ges ut böcker om något som borde vara helt naturligt, ännu mer skrämmande är det att dessa böcker säljer så bra. Sen sitter ännu fler mammor och pappor runt om i stugorna i Sveriges avlånga land med dåligt samvete över hur dåliga föräldrar de är. (Vilket i sin tur leder till fler curlade och bortskämda individer som inte lär sej att lösa sina egna konflikter...)

Vidare skrivs det i artikeln "Med hjälp av mindfulness kan man nå ett förhållningssätt som gör att livet, och inte minst föräldraskapet, blir både rikare och mer okomplicerat."

Jag trodde mer att det handlade om sunt förnuft och att vara lyhörd för sina barn och ge dem uppmärksamhet. Att man accepterar tillvaron som den är och lever efter de resurser och tillgångar man har i sin omgivning.

Handen på hjärtat nu, vet vi verkligen inte längre hur vi ska leva för att ha en någorlunda balans i livet utan att läsa ett ton böcker och andra skrifter om det?

Inga kommentarer: