torsdag 9 september 2010

Fotofejset fixat på rätt dag i år

En gång varje år blixtrar det till för alla skolbarn. Fotograferingsdags! Det gäller att se till att barnen har ett någorlunda okej fotofejs fixat den dagen, det vill säga, de ska helst vara fria från sår, blåmärken, tuschpennor och självklippt lugg den dagen! (Funkar inte, been there, done all of that! ;) )

Sen gäller det att komma ihåg VILKEN dag skolfotograferingen äger rum, det gjorde inte Mamman förra året... Men i år lyckades hon minsann.

När alla fyra små låg hos Mamman och mysade imorse så hade inte ens klockan ringt än. Som vanligt gjorde Mamman misstaget att tro att allt var lugnt. Ingen stress! Frukosten petades in, tänderna skrapades rena, ansikten befriades från svartvinbärsdrycken, barnen valde kläder och klädde sej...


Sen satt plötsligt en hel bunt ungar framför tv:n, hypnotiskt stirrande på brorsan då han spelade och klockan var tio minuter tills avgång. Snufflans hår skulle sättas upp, Godingen sprang runt i blöja och Mamman... ehrm... sprang runt i bara underkläder. Hur bär sej tiden åt? Var blir den av? Hur kan man ha 90 minuter på sej i ena sekunden och 10 i nästa? Jag tror minsann att gubben tid med mej skämtar aprilo.

Mamman tog itu med Lillan...

"Vill du ha håret uppsatt eller bara hängande som det är?" frågade Mamman samtidigt som hon borstade håret på Snufflan.
"Uppsatt!" svarade hon och studsade upp och ner, skrattade och vred sej som en ål.
"Stå still!"
"Det går inte, du killas ju med mitt hår."
"Förlåt. Hur vill du ha håret uppsatt vännen?"
"Med svarta streck såhär och såhär och såhär, som E på min skola hade igår." svarade hon och ritade fiktiva streck med fingrarna på huvudet samtidigt.

Mamman lyckades inte lösa håruppsättningsekvationen, men tillslut gick Lillan med på att ha två tofsar istället. Sätt en peruk på en elvisp, vänd elvispen upp och ner, starta den på högsta läget och försök sedan göra två tofsar på peruken! Klarar ni det så är ni kvalificerade för att sätta upp min dotters hår!

Under tiden som detta pågick så smög uppenbarligen Snotti ut i köket för att dricka mer svartvinbärsdryck och glömde stänga grinden efter sej varpå Godingen hastade ut i köket, upp på en stol och vidare upp på bordet. När Mamman äntrade köket satte hon andan i halsen på grund av ettåringen som balanserade på kanten av köksbordet, där han helt sonika stod och hällde ut drycken över golvet.

Mamman blev skrikarg och frågade VEM som varit i köket? INGEN hördes det skalla genom lägenheten... Denna Ingen igen, vänta bara tills Mamman får lägga händerna på honom eller henne! ;) Tyvärr så hade Snotti en underbart bred, lilafärgad mustasch så Ingen klarade sej från falska anklagelser idag!

Som alltid så lyckades vi ta oss iväg i tid, med kläder på kroppen, och då vi kom till Snufflans avdelning pratade jag lite med en av fröknarna och förklarade hur Emilia ville ha håret uppsatt...

"Jamen" sa hon "E hade en uppsättning med hårnålar i håret igår."

Okej, det hade inte Mamman kunnat fixa även om hon förstått vad svarta streck var, för hårnålar äger vi inte en enda av!

Efter att ha lämnat barnen gick jag hem och stod en stund och kikade ut på fotografen som arbetade sej svett med att ställa upp barnen nere på gården för gruppfotograferingen...

Dagen till ära iförd prinsessklänning och dödskallejacka. =)


Det är inte lätt att samla ihop en grupp treåringar minsann...


Snottis grupp anländer...


...och sorteras efter längd (tror jag).


Inga kommentarer: