onsdag 22 september 2010

Älska kreativitet

Varje dag så brukar Mammans sexåring klampa uppför trapporna fyra minuter efter att skoldagen är slut. Idag, då klockan närmade sej tjugo minuter efter att grabben slutat, började Mamman oroligt kika ut genom köksfönstret för att se var grabben blivit av.

Efter en stund såg hon honom komma gående långsamt, som i ultrarapid, med händerna utsträckta framför sej. Han gick precis som om han skulle ha en flaska nitroglycerin balanserande på handflatorna. Det såg minst sagt underligt ut, men Mamman fick en rimlig förklaring till det hela då han sparkade på dörren så att hon skulle släppa in honom.

Balanserande på sina små händer hade gossen en tavla som han gjort i skolan...

"Aha..." sa Mamman "har ni gjort hösttavlor idag?" (ett antagande från hennes sida då båda de äldre barnen gjorde det på liknande sätt i nollan)
"Mhm... En tavla har jag gjort i alla fall."
"Får jag titta?"
"Jaaa, men i köket fattar du väl så att inte lillebror tar sönder den!"
"Okej..."

Efter att ha begrundat tavlan noga föreslog Mamman att det nog var en igelkott och ett orange träd i alla fall... Men ack så hon bedrog sej...

Det här är en Marsian som besöker planeten Pluto... Det borde väl Mamman minsann ha fattat fick hon veta, eftersom den bara har ETT öga, INGA armar och två olika öron!

Och "igelkotten" var en "Plutominian", invänare på minipalneten...

Mammans höstträd hade minsann ett öga och en FALLSKÄRM, ingen trädkrona...

Det är underbart att se barnen hålla sej lite utanför de vanliga ramarna, höst på Pluto är inte fy skam det heller. =)

Tyvärr är det ju så att många barn förlorar en stor del av sin fria kreativitet då de börjar skolan. Plötsligt så "får" man inte "bara" kludda färger åt höger och vänster, människor får inte bestå av ett öga med ben och hus kan inte vara sfäriska. Plötsligt ska man hålla sej innanför linjerna, måla "ordentligt", "anstränga sej", måla hus, bilar, träd och människor... Ja, ni vet...

Kom att tänka på det häromdagen också då vi målade med vattenfärger, min sexåring gjorde något han aldrig annars har gjort... Han började med att måla en stor fyrkant och sen två fönster på fyrkanten innan han liksom kom på sej själv och lät färgerna flyta, rinna ut och började kludda med fingrar och händer, runt, runt i färgen... Han njöt... Så underbart att se!

På väg hem från förskolan upptäckte Bröderna Bus att kastanjerna börjat falla ner från träden och fickorna fylldes raskt...

"Mamma?"
"Mmmm..."
"Har vi några tandpetare hemma?"
"Nä, men vi kan gå och köpa."
"Vad bra, för vi ska göra så och si och sen..."

Kreativa tankar... =)

Upptäckte precis att "Onsdagstema" har temat Fantasi idag och vad passar bättre än kvällens inlägg? ;)

3 kommentarer:

BP sa...

Så himla fina små konstverk samlade i en enda tavla. Barn har nog oftas större fantasi och kreativitet än vi vuxna. Dom är inte guidade än i tankarna. Perfekt fantasifullt inlägg:-)

Anni sa...

Tycker att ditt inlägg passade suveränt - såklart! Är också begåvad med fantasifulla barn, som dessutom behållt sin fantasi långt upp i åldrarna. Visst är det härligt!

B i r g i t t a sa...

Vilken härlig fantasi!