tisdag 9 mars 2010

Det var enklare förr, men kanske inte bättre?

Jag visste inte att det var så avancerat att börja sjuan nu för tiden. När jag var ung, då på stenåldern, så fick föräldrarna lite information, vi gjorde ett språkval och efter sommaren så började man sjuan.

Men nu...

Idag var det föräldramöte med alla 97 nya elevers föräldrar, nästa vecka är rektorer och språklärare på skolan och informerar, i maj ska eleverna få veta vilka som blir deras nya klasser (man ska börja på ny kula så alla klasser läggs ihop och delas på fyra), i juni ska den nya klassen träffas och man tillbringar en dag på nya skolan tillsammans. I augusti har man sen två mentordagar och sen en veckas självstudier innan man sätter igång på allvar. I september är första föräldramötet så att elevernas föräldrar ska få glo lite på varandra!

Det ska göras språkval, slöjdval, elevens val-val. Det ska diskuteras, stötas och blötas. På skolan vistas eleverna från åtta till halvfyra varje dag oavsett lektionstid eller inte. På håltimmarna ska man göra läxor, se på film, käka frukost eller så.

Rektorernas vision är att eleverna inte ska behöva ha läxor med hem utan att allt ska skötas i skolan. Åker man sen skolbuss i flera mil på det så blir barnens dagar längre än en arbetsdag. Inte konstigt att barnen blir stressade!

Jag tycker ändå att det verkade bra och vettigt med att dela in skolan i tre "block" med egna lärarlag och blandade årskullar. Niorna får hjälpa de nya sjuorna som en sorts faddrar. Alla får en roll att spela för att verka för ett gott klimat.

Varje block har ett eget lärarlag, ett eget pentry (som var jättefint på bilderna vi fick se) som deras skåp även är placerade i anslutning till. Där fanns gott om utrymme och möjligheter till att fixa lite macka och te eller så.

Skolan är dessutom helt nyrenoverad och ombyggd, kommunens största projekt hittills och enligt plan är invigningen i september.

Jag tror att min dotters skolgång där kommer bli mycket bra!

Inga kommentarer: