måndag 27 juni 2011

Turista på hemmaplan

Mamman började förmiddagen med ett pass hos sjukgymnasten, skönt att röra lite på sej (man blir liksom piggare). När hon kom tillbaka hem så bakades rabarberpaj med kokos och scones gjorda på vaniljyoghurt samtidigt som lunchen tillagades. =)

Efter maten fikades det på paj och grädde.

Vaniljsconesen packades ner tillsammans med en massa annat gott eftersom Mamman bestämt sej för att familjen (tillsammans med småbarnens farmor) skulle leka turister på hemmaplan! =)

Allra först begav sej hela skocken ut på Värmlands Näs (typ sex mil bort) för att besöka Ulvudden och en av de tre kända hällristningar som finns i Värmland (alla ligger ute på näset).

Dessa ristningar, som föreställer skepp, tros vara gjorde under yngre stenåldern.
Efter att ha granskat hällristningarna packade Mamman in alla barn i bilen igen och for lite längre ut på näset, närmare bestämt till Ekenäs där båtturerna över till Lurö går (färden över dit och till resterna av munkklostret där får ske vid annat tillfälle) för att inta första omgången fika (andra om man räknar pajen ;) ) och för att låta ungarna riva av sej lite.När alla var nöjda och glada i magen blev det en nätt promenad på två kilometer genom skogen för att komma allra längst ut på näset.

Efter den härliga promenaden i den lagomt tjugo grader svala luften så packades alla in i bilen igen (som ac:n pajjat på btw) för att forslas vidare till Millesvik och kika på ett gravfält från järnåldern.

Just det här gravfältet består av 40 gravhögar, 10 runda stensättningar och en triangulär stensättning. Bonus för barnen var att hela området var en inhägnad hage full av får och lamm! =)

Då klockan slog 19,00 for vi vidare mot dagens sista destination, Tempelgraven (på andra sidan av lilla staden så det blev några mil till).

Efter att Mamman hittat en liten plätt i skogskanten att parkera på så var det dags att fylla på med mer festis och bullar. Därefter dök det upp en liten katt som guidade oss hela vägen fram till Tempelgraven.


Resterna av en stor hällkista kallad Tempelgraven (namnet tillkom i mitten på 1800-talet) var riktigt spännande tyckte pojkarna som undrade ifall en kung legat begravd däri. =)

Graven består av två rektangulära gravkamrar (det ska finnas fler hällkistor i skogarna runt omkring, men vi nöjde oss med att se en) och härstammar troligen från yngre stenåldern (ca: 2000 fKr).

Som avslutning på dagens äventyr fortsatte vi ner till en liten hamn (för sommarstugeområdet i närheten) för att se om vi kunde se någon bäver, vi träffade nämligen en man på väg till graven som var på väg för att kika på bävrarna där nere. Som synes så var barnen inte alls intresserade av bävrar utan av en gammal "karusell" från den tiden då jag var i deras ålder! =)

Efter en lång härlig dag så ville barnen ändå inte somna snabbt. Hmmm... ;) Klockan hann nästan bli elva och nu ska Mamman bädda ner sej så hon orkar upp och till läkaren i Stora staden tidigt i morgon!

1 kommentar:

BP sa...

Vilken dag och vilken härlig semester dina ungar får uppleva!!!