onsdag 8 juni 2011

Lugnet före stormen

När barnen inte somnade för än närmare tio på kvällen och ändå kliver upp sex på morgonen så finns det inget annat än kaos att räkna med. Hur gulligt småttingarna än kryper ihop tillsammans i soffan med sina vällingflaskor så är kaoset ett faktum i samma stund som flaskan är tom.

Plötsligt så ska man sparkas, puttas och rycka varandra i håret, mistluren och larmet är igång. Men rätt som det är stannar barnen upp en kort sekund, kastar sej i armarna på Mamman och ger henne en blöt puss innan karusellen är igång igen.

Lillebror snubblar på mattkanten i ett febrilt försök att fly undan från sin lilla storasyster som desperat försöker ta tillbaka sin docka. Stopp ropar sjuåringen och är genast framme för att hjälpa sin bror upp på benen igen. Mamman blåser och strax är jakten i full gång igen, runt soffan, runt bordet, ut i köket.

Innan Mamman hinner ikapp (hon är ju liksom inte helt snabb nu för tiden) så säger det plask då en nyöppnad mjölkförpackning dunsar i golvet och krasch när en av Mammans ljusstakar på något vis landar på bänken bland kattens mat.

Mamman plockar glas, lyfter undan katten om och om igen, lyfter bort Lilleman, stänger grinden (till hans stora förtret) och hör ett avgrundsvrål från badrummet där den stackars sjuåringen återigen slagit huvudet i badrumsskåpets dörr.

Mitt i kaoset blir Mamman upplyst om att tonåringens fysikprov under gårdagen gått jättebra och att den stora grabben kammat hem alla rätt på de nationella proven i både matte, svenska och engelska! Genast blev Mamman alldeles stolt och varm i hela kroppen! =)

Det är alla sådana saker, alla små kramar och blöta pussar, alla lågmälda samtal mitt under läggningsdags och kärleksförklaringar till Mamman (på lappar eller muntligt) som väger upp (och mer därtill) allt skrik, alla bråk, alla "olydigheter", bus och det allmänna kaos som råder typ nittio procent av tiden. Det är kärlek på riktigt! Mamman skulle inte vilja byta bort något...

Hur som haver (skorna skaver) så kom alla barn iväg till sina respektive skolor i rätt tid. Lillan med matsäck noggrant nedpackad i väskan inför dagens utflykt, Lilleman med shorts i handen, grabbarna med sina väskor och gympakläder.

Nu sitter Mamman här efter ett svettigt pass hos sjukgymnasten med kycklingwok och potatissallad ("Nu vet ni barn, ni får aldrig äta mat vid datorn") för att bara ta det lugnt innan hon ska försöka rasta snabeldraken och blöta ner händerna i diskbaljan. Sen är det bara att ta itu med eftermiddagens aktiviteter och kvällens nattningskrig! ;)

1 kommentar:

BP sa...

Man kan väl säga som så: du har iaf aldrig tråkigt;-)

PS. Har ni skaffat ny katt?!!! DS