fredag 31 december 2010

Gott Nytt År!

Vaknade upp till årets sista dag, som uppenbarligen bestämt sej för att visa sej från sin bästa sida till att börja med (nu blåser det så det knakar i knutarna), av att det plingade till i mobilen. Bredbandsbolaget meddelade att tekniker fortfarande jobbar med driftsstörningen, men att ingen tid då felet skulle vara avhjälpt kunde anges.

Efter att ha mysat runt fram till lunch så packade jag in en del av ungarna i bilen och for till K & J med min släptop, bankdosa och ett gäng räkningar för att avklara den missade "lilla" detaljen samt tanka dotterns mobil. Ungarna var överlyckliga över att få leka en stund och jag fick lite gjort.

Hemma igen så röjde jag köket medan barnen roade sej genom att hälla ut tre ton lego på golvet, slåss om en bit då det finns tjugo likadana och sedan kasta ut legot i hela lägenheten.

Sen var det äntligen dags att börja nyårspysslandet. Även i år firar vi nyår ensamma hemma och även i år försöker Mamman få stämningen på topp och ungarna på "festhumör".

Vi började kvällen med en trerätters middag.

Först ut var en förrätt bestående av fyllda tarteller i tre olika varianter...

Den barnvänliga


Mittimellanvarianten

Den "riktiga" versionen ;)

"Mums!" sa Lillen

"Skål Mamma"


Gott Nytt År familjen!


Efter ett snabbt röj av Mamman och en kort "vilopaus" för barnen så serverades huvudrätten.

Kalkon med potatiskroketter, sås och sallad

Därefter blev det en längre paus eftersom alla riskerade att rulla runt likt bowlingklot annars. Under den pausen förflyttade sej en del av legot tillbaka ner i lådorna och jag hann röja köket en del samt dammsuga databordet och åter packa upp den viktiga detaljen som saknades, nämligen släptopen.

Sen blev det äntligen dags för efterrätten.

Päronhalvor med after eight smält på toppen samt tre olika sorters glass och chokladsås.

(Visst är det synd att ni inte kunde komma på mat mor och far ;) )


Runt nio somnade de två minsta, de fyra större försvann in på de två stora ungarnas rum för att spela och se på tv, jag satte mej vid min dator för att redigera lite bilder med en grogg (gjord på trocadero och en gnutta absolut raspberry) vid min sida. Då och då pilar ungarna förbi och frågar om inte det nya året kommer snart.

"Tror ni att man ser när det nya året kommer då?" Undrar Mamman.
"Såklart!" Svarar sexåringen med "Gu-va-dum-du-e-morsan"-minen påklistrad i fejset.
"Vad tror du alla raketer är till för egentligen?"
"Just det mamma, var tror du raketerna kommer ifrån egentligen?" lade den femåriga papegojan till med ett leende.

Nu ska jag leta reda på champangeglasen (klart att man måste skåla fint) och öppna äppelmusten som det ska skålas i. Ha en underbar kväll och...
GOTT NYTT ÅR!!!
Hoppas 2011 blir ett superår för alla och envar... =)


Shannara's SaturdayMix #44 - New

Welcome to Shannara's SaturdayMix!

This weeks theme is NEW. (Nytt, Ny, Nya)

This is a photomeme that everybody is welcome to join whether you use your cellphone or the best camera on the market to take your pictures.

Read the rules here>>

I would like to apologize for not leaving comments to your contributions, I kind of have my hands full during the wintervacation. I'll be back doing that as soon as the schools begins again. =)

As always intrepret the theme in anyway you like.

Use your imagination, make it special. Remember, the sky is the limit! (Don't tell me the sky is the limit, I know there are footprints on the moon! ;) )

Happy New Year and Let's play!

torsdag 30 december 2010

Tillfälligt hjärnsläpp och mjölksyra

Idag började Mamman dagen med ett nätt styrkepass då hon lyfte ner två överfulla tvättkorgar till tvättstugan (som ju ligger i grannhusets källare *suck*) fem minuter efter att hon klivit ur sängen. Ett bra, men ack så ont, sätt att mjuka upp Mammans stela kropp på efter en natt med ett klängigt, febrigt troll tryckt intill hennes kropp (vilket tvingade Mamman att sova i en, hur ska man uttrycka det, något annorlunda ställning).

Parallellt med tvättmaratonet som pågick fram till närmare åtta på kvällen så försökte Mamman städa, laga mat, diska och åka till stora staden för ett besök på systemet, apoteket och ett stycket butik för att fylla upp blöj- och vällingförrådet samt hitta en kalkon.

Besöket i stora staden insåg Mamman, med stor besvikelse, inte kunde bli av då klockan närmade sej fyra och hon ännu inte hunnit tvätta klart eller varit i hålans butik och storhandlat. Det senare sprang hon iväg för att avklara då klockan tickat iväg ytterligare en halv timme. Tyvärr så led hon av tillfälligt hjärnsläpp och rusade åstad utan en tanke på hur hon skulle frakta hem alla varor vilket ledde till att hon fick dagens styrkepass nummer två alldeles gratis (det med), vilket i sin tur resulterade i mjölksyra i armarna (sex fulla kassar och ett blöjpaket väger inte bomull).

Efter att snabbt (som ni vet är allt relativt) ha hivat upp maten i lägenheten slängde sej Mamman ner i bilen och hastade iväg mot lilla staden för att hämta ut hostmedicin samt leta efter tarteller och en kalkon. Två minuter innan apoteket slog igen portarna slängde sej Mamman in och fiskade till sej en kölapp. Tomt och öde, inga kunder alls... Ändå hann Mamman stå där i närmare tio minuter innan någon behagade expediera henne (månne de trodde att hon skulle gå igen om de ignorerade henne?) och sedan krånglade det naturligtvis en hel massa...

Medicinen kom med hem, likaså tarteller... Det var värre med den förbannade kalkonen, det hela slutade med att Mamman fick kompromissa och köpa enkom kalkonbröst.

Åter hemma var det dags för styrkepass numero tres då alla kläder åter skulle förpassas upp i hemmet! (Vem behöver styrketräningslokal liksom, kom och träna med Mamman ;) kostar gratis)

När Mamman klev innanför dörren möttes hon av tre barn med blåsvarta hakor och förvånat undrade Mamman om de målat sej, men nej... Det visade sej vara blåmärken (sugmärken) efter att de hade utmanat varandra i att suga fast en badleksak (båt med en "grop" under) i ansiktet genom att suga inåt med munnen och se vem som kunde hålla den så längst... Mamman bara skakade på huvudet, suckade och funderade allvarsamt på om hon måste släpa med ungarna överallt i fortsättningen... Det positiva med det hela var ju att alla barnen var badade och rena åtminstone!


Sist men inte minst, denna långa dag, fick Mamman ringa till BredBandsBolaget eftersom nätet försvunnit runt fyra (till tonåringens stora sorg, hon blev galen minst sagt ;) ). Beskedet var en stor störning i nätet som teknikerna inte kunde lämna besked om när den skulle vara avhjälpt... (Detta inlägg är således tillbakadaterat) (Och fyyy vad tråkiga alla inlägg blir utan foton... Jag MÅSTE skaffa en ny kamera... NU, typ)

onsdag 29 december 2010

"Jag har hönsägg i mitt håååår"

Varför sover Mamman så förbenat hårt? Varför kan inte barnen stanna i sina sängar på nätterna? Varför orkar inte Mamman masa sej upp och flytta tillbaka barnen när hon vaknar av platsbrist mitt i natten?

Mamman lyckades med nöd och näppe, likt en stelopererad ostkrok, ta sej ur sängen imorse, hasa sej ut i köket och fixa frulle efter att ha konstaterat att klockan närmade sej halvtio. Efter ett par mackor och ett glas o'boy så kände sej Mamman som ny igen (i alla fall tills hon reste sej och konstaterade att en ipren förmodligen skulle funka bättre) och var redo att ta itu med dagens uppgift - Lusavlägsning steg nummer två!

Mamman slängde en kik på termometern som visade 21 minus, utrustade sej med den lilla rosa spaden (vem äger en snöskyffel när man bor i lägenhet liksom) samt vinterkläder (skippade pyjamasen den här gången ;) ) för att skotta balkongen igen.

Hela proceduren gick förvånansvärt smidigt, men det tar ändå en hel massa tid att hänga ut alla sängkläder, ha i medel i allas hår, duscha småungarna och sen luskamma hela bunten (och sej själv trots att Mamman klarat sej undan).

Efter att ha avlägsnat något som såg ut att vara misstänkt likt en gnett ur femåringens hår så studsade han glatt iväg och meddelade hela världen att han har hönsägg i sitt hår. =D

Kyla på utsidan och överenergiska ungar på insidan är en mycket jobbig ekvation, men den är lösbar! =) Man sätter helt enkelt på musik och tvingar ungarna till ett gympapass på vardagsrumsgolvet...

"Höga knän nu, spring på stället, kom igen! NEEEJ akta granen... Såja. Sparka er själva i rumpan nu. SLUUUUTA, sparka inte på varandra, jag sa på er egen rumpa! JO, det går visst... Nu lägger vi oss ner och gör sit-ups. Åh, vad duktiga ni är. Tänk Smulan att du orkade göra så många. MIIILO, sluta stampa på Jespers huvud. Nej, hoppa inte på honom heller. MILO kom hit! Miiiilooo, söta älsklingen kom till mamma nu. Kom då... KOM HIT SA JAG JU! SLUTA RYCKA DIN SYSTER I HÅRET."


Tja, Mamman blev i alla fall av med energi... ;)

Dagen avslutades sedan med något så roligt som att dammsuga, få ihop allas sängar och diska halva natten.

Och förresten, Mamman sover så hårt för att utnyttja den sömn hon hinner få maximalt och naturligtvis kommer barnen vandrande till sin mor om nätterna eftersom hon är varm, mjuk, trygg och bäst! ;) Anledningen till att Mamman inte går upp mitt i nätterna är också av den enklaste sort... Vem sjutton vill lämna sin varma goa säng för att halta sej upp likt en nittioåring, stapla sej genom mörkret, släpandes på en unge, trampa på lego, slå i tårna och frysa rumpan av sej? Inte Mamman inte! ;)

tisdag 28 december 2010

Mysa-runt-i-pyjamas-dag

Vilken härlig dag, man blir härligt glad...

Idag har vi haft spelmaraton, mysa-runt-i-pyjamas-dag och filmkväll. Helt underbart efter en natt fylld av vakna barn med täta näsor, mardrömmar och pruttmage.

Vi började med att vakna vid halvtio, äta frukost halvelva och sedan spela dator, tv-spel och ds tills det var dags att göra dagens jobbigaste pass - att fixa kycklingsallad, diska och handla.

På kvällen mysade vi ner oss i soffan med en påse ostbågar och kollade filmen "Shrek - Nu och för alltid" som barnen fick i julklapp från mormor och morfar. Tror nog att Mamman skrattade mest och älskade det (förväntade) lyckliga slutet där kärleken övervinner all ondska! =)

måndag 27 december 2010

Julklappshumor ;)

Kom just på att jag skulle visa upp mina klappar jag fick på julafton utöver klappen jag fick av sexåringen i förväg och slanten från mor och far...

Detta var vad jag fick av mina två yngsta systrar och deras "gubbar"... =)

En Datasmurf... Ansågs tydligen passande till mej, kanske har de rätt? Jag absolut ÄLSKAR den i vilket fall som helst!


Världens sötaste och mest godisdoftande handkräm jag någonsin sett/luktat på. En perfekt klapp även det... (Förutom det faktum att min treåring försökte äta innehållet och min ettåring vill slicka på mina händer efter att jag smörjt mej...)


Ett ljus som även det doftar helt outstanding gott...

Lite lektyr till "dassdumpningen" är aldrig fel, även om vissa personer som tillfälligt uppehåller sej i lägenheten tittar lite underligt mot toalettdörren då skrattsalvorna skjuter ikapp med skiten!

Hmmm... Har för mej att det någonstans nämndes en orsak till att jag inte är gift i samband med öppningen av denna kylskåpsmagnet. Tyvärr kommer jag inte ihåg syrrans rim... Ehrmm...

Pappan, som även han firade julen med oss, fick två glasunderlägg... Jag förstår inte riktigt vad syster menade med detta???


För om jag bara matats med en massa choklad så hade ju inte femåringen funnits och kunnat ge mej de mest underbara julgåvorna av alla, saker tillverkade omsorgsfullt, med kärlek av små barnahänder...

Konstigt eller mindre konstigt

BP på Konst eller Konstigt har beslutat sej för att ha ytterligare en spontan fototävling där man ska "titta ner", bilden ska dessutom vara konstig - vad annars? Så idag har en del av min hjärna gått på högvarv åt det konstiga hållet.

Det räcker ju inte att jag ska tycka det är konstigt (jag tycker ju inte särskilt mycket är konstigt, möjligtvis kan jag tycka att det kan te sej en aningens underligt att fotografera en trasig tampong på en busshållsplats även om jag inte tycker att det är så konstigt att det på en busshållsplats i stockholm ligger en söndertrampad tampong) utan BP ska ju också tycka det om jag ska ha någon chans att vinna...

Idag var det konstigt nog bara sex minusgrader ute och vi kunde gå ut och njuta av att det faktiskt är snö och vinter, det vore i och för sej mycket konstigt om Mamman verkligen njöt av snön, men hon njöt i alla fall utav att se sina barn ha kul!

Att inte ungen bryter benen av sej då han hoppar är konstigt. Dessutom tittar han ner på bilden vilket gör att bilden skulle kunna uppfylla kriterierna för den spontana fototävlingen... Kanske... Men, näää... Mammans hjärna tolkade varenda bild under tiden de togs.

En liten trollunge som sover nedpackad i en vagn är inte heller särskilt konstigt...Tre barn nedgrävda i snön kan för många förmodligen te sej ganska underligt och konstigt, men om man känner barnen i det Shannarianska hushållet så höjer man inte ens ögonbrynen åt det hela. Det konstigaste med det är i så fall hur de kunde försvinna ner i snön så bara huvudknoppen sticker opp...

Vad som är konstigt ligger ju helt, liksom skönhet, i betraktarens ögon.

Jag tyckte att det var skrattretande konstigt att Aftonbladet idag täckte hela sin framsida med rubriken "Så blir du lurad av rean". Är det verkligen någon som inte inser att många priser smyghöjs innan julen? Hur som helst så är det konstigt att sätta något så banalt på framsidan av tidningen då det finns så mycket mer som händer runt om i Sverige och i världen som borde uppmärksammas mer!

Med en relativt stor säkerhet så kan jag även påstå att invånarna i hålan förmodligen tycker att Mamman är en ganska konstig prick som springer med kameran i högsta hugg näst intill hela tiden och fotograferar stående på tå, krypande på alla fyra och liggande på rygg bland taggiga nyponbuskar mitt i smällkalla vintern medan barnen snällt står bredvid och väntar, vana vid att ha en udda mor... ;)

Folk kan dock få tycka att Mamman är hur konstig som helst för liggande på rygg bland snö och taggar, med hjärnan tillfälligt bortkopplad från fallet "Titta Ner", fick Mamman till precis den bild hon ville.

När Mamman sen stod och balanserade för att få till precis det fotot på det motivet som hon beslutat sej för att använda till den spontana "Titta Ner"-utmaningen så övergav även barnen sin mor eftersom de ansåg att hon inte hade alla fåren hemma, att sladden inte riktigt räckte ända fram, att ljuset var tänt men ingen var hemma... You get the picture? Mamman blev uppenbarligen så konstig i deras ögon så att de funderade på att hämta den fina vita kavajen med spännen bak på ryggen.

Mamman själv förstod inte riktigt vad de menade med det hela...

Hade någon annan, helt normal individ, stått på samma sätt och på samma ställe för att fotografera så hade Mamman bara lett lite och nickat i tyst samförstånd.

Objektet för uppståndelsen är en gammal, halvtrasig soptunna som befinner sej i ena hörnet av tomten. Den blir mer och mer trasig för var år som går och den råkar vara ett av mina favoritobjekt att fotografera året om.

Förmodligen så kommer den snart försvinna bort från gården, sakta börjar den ramla i bitar och idag liknade den mest en skev pacman med underbett. Jag vet inte riktigt vad det är som lockar mej till att fotografera den om och om igen, men jag gillar hur den ändrar form och mönstret i gallret...

Så, det blev inte bara en konstig bild utan ett konstigt inlägg ikväll, men det var kanske på tiden? ;)

söndag 26 december 2010

De "nya rutinerna"

Ännu en lång, härlig dag har nått sitt slut. Barnen har snabbt anammat de "nya rutinerna" som innebär att man äter mat och godsaker en stor del av den vakna tiden, lägger sej runt halvelva och kliver upp strax efter nio.

Idag gick färden till Syster med bihang och Minibatman i stora staden. Strax före tolv lämnade bilen hålan och återvände sisådär 12 timmar senare.

Mamman och Systern lämnade alla sju barn i lägenheten (med vaktande fäder såklart) och for till affären på matshopping och sedan lagade vi mat tillsammans, spelade en hel massa och pratade. Barnen lekte snällt så gott som hela tiden!


Tack så mycket för en bra dag, med god mat och trevligt sällskap! =)

Visst är det skönt att slippa laga all mat och ta hand om alla disk hemma ett par dagar och visst är det skönt att slippa plocka så mycket efter ungarna hemma i några dagar, men nu ska det bli skönt att bara ta det lugnt fram till på fredag (å vad jag vill åka till S i sthlm över nyår).

Visst är det skönt att sova länge på morgonen, men nu känns det som om Mamman behöver få lite ordning på saker och ting. Från och med i morgon så måste alla ut och få en gnutta solljus på sej och lite frisk luft i sina lungor och intaget av lagad mat bör åter bli större än intaget av sötsaker!

lördag 25 december 2010

Dygnsrytmen och rutinerna är som bortblåsta

Idag har det varit en riktigt lugn dag. Barnen började med att sova tills klockan var efter nio (inte så konstigt när de inte kom i säng förrän klockan närmade sej midnatt) och efter ett snabbt intag av frukost var barnen helt uppslukade av sina nya klappar medan Mamman latade sej på sängen. =)

Vid ett så packade vi åter in oss i bilen och begav oss ut i djupa skogen för att snällt bistå med ett gäng hungriga magar att fylla med resten av julmaten samt träffa Minibatman och hans föräldrar. Lite mer klappar till ungarna blev det också.

Väl hemma igen så har alla nya saker sorterats och fått sin plats i hyllorna. (Det borde finnas sätt att förpacka leksaker som kräver mindre emballage, källsorteringen ställs på sin spets i juletider.)

En lugn dag (med vissa stressattacker) har nått sitt slut, barnens dygnsrytm och alla rutiner har vänts över ända så här sitter Mamman (med en drink i näven) och väntar på att de små ska somna så att hon får ta en varm dusch eller lägga sej i badet innan hon tar en relativt tidig kväll för att ladda inför morgondagens äventyr... ;)

"Livet är inte de dagar som gått utan de dagar som man minns"

fredag 24 december 2010

Julafton kom och försvann

Tissel och tassel, rassel och mjuka paket. Vad kan det vara? Vem är det till?

Ungarna väntade och tjatade, inget tålamod här inte. ;) Tillslut blev i alla fall klockan halvett och Mamman försökte få alla barn att fastna på ett kort framför granen, men det var lönlöst!

Efter de tröstlösa försöken så fick barnen öppna sina klappar på hemmaplan, för nog sjutton räcker det att dra på sex ungar då man ska fira jul borta! Tänk om Mamman skulle behöva kånka med alla klappar fram och tillbaka? Till vilken nytta liksom?

Supertrött Lilleman öppnar julklappar

Mammans största grabb sken av lycka över tv:n han fick i sin klapp

Lillans favorit blev dockan som pratar, skrattar och nyser

Bröderna Bus höll på att hoppa ur byxorna av glädje då de insåg att de fick alldeles egna Nintendo DS-konsoler samt spel. =D


Tonåringen fick sej en alldeles nybyggd dator, men hon hade ingen lust att visa sej på bild... ;)

Barnens dyra klappar var lika mycket klappar till Mamman som till ungarna...

  1. Ny dator till tonåringen betyder att Mamman slipper ha henne hängande vid sin dator!
  2. Tv till elvaåringen innebär att han inte skräpar ner inne hos tonåringen och således slipper Mamman lyssna på deras bråk!
  3. DS till grabbarna minimerar bråken om brorsans konsol OCH Mamman slipper bråken längst bak i bilen!
Bra va?


Vid halvtvå begav vi oss ut, denna vackra, men ack så kalla julafton för att transportera oss ut i djupa skogen till Mor och Far (vilket var lättare sagt än gjort då Mamman höll på att frysa nävarna av sej då hon försökte hitta bilen under all snö och is).

Efter ett alldeles för stort intag av den underbart goda julmaten (fick lära mej att hur gott julbordet är bestäms av kvalitén och smaken på revbensspjällen av barnens pappa, det innebär att jag förmodligen tryckt i mej det godaste julbordet i hela mitt liv ;) ) så trycktes det in en ansenlig mängd av det hemgjorda godiset och senare under kvällen hittade sommarens smultron och glass fram ur gömmorna i frysen.

Det var inte bara de stora som njöt av maten, Minstingen åt även han med god aptit! =)

Efter Kalle Anka så blev det dags för nästa omgång julklappar och då tomten brutit benen (ehrm...) så fick yngsta syster/moster stå för utdelningen. Ungefär då gav Mammans kamera åter upp och Mamman vet precis vad slanten hon fick av "Tomtefar och Tomtemor" kommer att bidra till!

Mamman måste ha varit ganska så snäll ändå i år för hon fick flera små klappar, men de får ni se en annan dag! =)

Tack så mycket för en underbart härlig och lugn julafton mor och far (och systrar). Tack så mycket alla mina älskade barn för att ni varit så skötsamma hela dagen, mammsen ÄLSKAR er!!!