tisdag 21 december 2010

Ja, om du använt den som turban

Idag har Mamman garanterat gett grannarna något att fundera över.

"Månne Shannara ha tappat förståndet? Varför i hela fridens namn står människan på balkongen och skottar bort en meter snö med en liten rosa spade, endast iförd pyjamas, klockan halvåtta på morgonen i 22 minusgrader för?"

En halvtimme senare hade balkongen belamrats av en ansenlig mängd madrasser, täcken och kuddar samt säck efter säck med mjukdjur, påsar med diverse otvättbara huvudbonader och samtliga hårborstar samt burken med snoddar. (Vilket förmodligen fick grannarna att höja ytterligare på ögonbrynen)


Ute på gården skottade Mamman en stig fram till anordningen som är till för att hänga mattor och dylikt på och kånkade sedan ut alla jackor och overaller som inte var skitiga. Tvättstugan besöktes en gång i timmen. (Och såvida inte grannarna listat ut att familjen drabbats av otäcka parasiter vid det här laget så tror de förmodligen att Mamman fått ett plötsligt infall av allvarlig julstädningssjuka.)

Idag är Mamman tacksam för att:
  • Hon på grund av lathet bokat tvättstugan hela dagen för några få maskiner.
  • Mor plötsligt ringde då Mamman skulle åka till staden och sa att hon stod på apoteket och kunde handla med det Mamman behövde.
  • Det finns snabbmakaroner och köttfärssås på burk. ;)
  • Snön inte började falla förrän i kvällningen

Mamman är också tacksam över att barnen får henne att skratta mitt i eländet (även om ungarna själv tycker Mamman är dum som skrattar, shit happens kiddios svarar Mamman då. ;) )

Att vara tretton år och flicka i en lusdrabbad familj är inte helt enkelt. Lus anses fortfarande vara något som bara skitiga människor får, trots att alla idag egentligen vet bättre. Folk skäms och gömmer svansen mellan benen, inte konstigt att det sprids då? Herregud, det är lika lätt att få löss som att bli förkyld!

Nåväl, trettonåringen höll på att dö av pinsamheten det skulle framkalla om någon i hela världen fick veta att det Shannarianska hushållet drabbats av löss och elvaåringen drabbades av panik och försökte gömma sej i ett hörn bakom sin dator.

Sexåringen förstod inte riktigt uppståndelsen...

"Men, myggor suger ju också blod? Det är ju bara en liten lus som mamma ska ta bort." konstaterade sexåringen vid matbordet
"Ja men, det är ju inte att de suger blod som är det äckligaste, vet du vad de gör mer?" frågade tonåringen med en rysning
"Vad då?"
"De kissar och bajsar i håret, på huvudet!!!"

Ungefär där bröt den hysteriskt trötta Mamman ut i ett gapskratt och var så snäll så att hon upplyste barnen om ett det finns kvalster också samt var de lever och vad de gör (nu vill tonåringen aldrig mer sova i en säng... hehe).

Inte långt senare var det dags för skrattattack nummer två.

Rätt som vi höll på att samla ihop sängkläder och andra textilier så frågar plötsligt elvaåringen om han skulle plocka ner gardinerna med?

"Ja, om du använt dem som turbaner" svarade Mamman och fick en satirtecknad bild mitt framför synen av sonen sittandes i skräddarställning nedanför sitt fönster med nederdelen av sin gardin virad runt huvudet. Med Mammans humor blandad med en viss avsaknad av sömn så blev det fruktansvärt roligt.

Summa sumarum så har den lusliga dag lett till att både hemmet och dess invånare blivit väldigt rena och välvädrade. Ungarna har städat non-stop en stor del av dagen och Mamman tvättar fortfarande. Vid halvett nu inatt så borde de sista maskinerna vara torra och redo att hämtas.


1 kommentar:

Sandra sa...

Ojoj vilken julstädning det blev! Stora julbadet också!
Löss är min stora skräck men med snaggade killar som barn så har vi klarat oss hotills.

Hoppas att resten av julhelgen blir lugnare på den fronten!
God jul!