lördag 31 juli 2010

Lyxlördag i Shannaras värld

Trots en heldag i tvättstugan har vi lyxat till vår lördag lite extra idag. ;)

Vi började med att istället för tidig lunch fixa mellis i form av härligt god fruktsallad med vaniljglass till.


Sen lyckades vi (efter att ha ätit riktig mat också) att ta oss ut i en halvsolig, men ack så blåsig dag. Vi begav oss på jakt efter solrosor att fotografera, mellan turerna i tvättstugan (tyvärr så hade jag inte sådan obeskrivbar tur så att tvättstugan var totalt paj). Tur att mina stackars barn har blivit så miljöskadade så att de älskar sin mors "fotoskattjakter" och andra upptåg som involverar kameran... Ehrm... =)

Efter mycket om och men hittade vi en liten stackars utslagen solros. En bit bort hittade vi något mycket mer intressant... Vi blev stående länge, hänförda av alla tiotals fjärilar som formligen svärmade runt den här växten. Vi försökte räkna dem och jag försökte ta mej nära med kameran, men ack så skygga de var.


En helt okej närbild fick jag till innan det var dags att gå in för att stoppa nästa godsak i magen. Äppelpaj med vaniljsås! Mumsigt det med...


I övrigt har det inte hänt särskilt mycket i vårt liv idag. Min syster har ringt och frågat om Minibatman får komma hit imorn då mor och far åker till jobbet och det är klart han får. Han är ju mosters going och en del av barnaskaran! ;)

Det som dock förbryllar mej en aning är hur Minibatman kan få sova hos mormor och morfar, men inte min Puddeludding som frågade i måndags om han kunde få komma. Och nej, jag tycker inte att det gör någon skillnad att han är där för att de ska vara barnvakt då min syster med gubbe är på fest hos en av mina andra systrar. Min tredje syster är kanske med hon också, men ingen har frågat mej... Får väl anta att de tror att jag är pensionär och inte vill ha något liv utöver barn och städning... ;)

Det är svårt att förklara för barnen då de frågar varför Minibatman får vara där så mycket. Då de också vill baka och spela tv-spel med mormor. Jag vet att oftast är det ju för att min syster jobbar, men barnen förstår inte riktigt skillnaden. Jaja, Pappan har i alla fall lovat att köpa spelet till ungarna som mormor har så att de kan få spela det här hemma.

Snart fyller jag i och för sej år... Kanske ska önska mej lite barnvakt då... ;)

Dags att hålla dörren låst!
Med hjärtat i halsgropen fotograferade jag min långa ettåring... Attans att han redan har kommit på hur man gör!

Manual till medicinering

Börja med att plocka fram medicin och vattenflaska före själva proceduren startar. Flaskan ska vara av en sådan modell som t.ex. imsdalflaskorna, med ett lock som bildar en liten grop upptill då man har den i öppet läge. (se bild)

Plocka fram rätt antal piller och sen är det bara att sätta igång.

Eller ja, det kan vara bra om föremålet för medicinintaget finns på plats också. I mitt fall en gosse på närmare fem år!


  1. Placera barnet på en stol och ge det flaskan och pillren. Barnet får sedan själv lägga pillren, ett och ett, i hålet på flaskan
  2. Beröm barnet då det visar upp hur duktigt det varit. =)
  3. Utmana barnet. Säg till exempel "Jag slår vad om att du inte kan svälja pillret!" med ett leende på läpparna och se hur barnet flinar och sakta antar utmaningen.
  4. Heja på barnet medan det klunkar och dricker!
  5. Klappa i händerna och bete dej som om du håller på att svimma då barnet stolt visar upp sitt tomma gap!
Nemas problemas! ;)

fredag 30 juli 2010

Ordfylld dejt med gott tilltugg

Har precis avslutat en dejt med ett korsord vid köksbordet. Ätit mumsig tonfisksallad med vitlöksbröd och druckit en cube sour lemon till. Smaskigt, lugnt och skönt! Satt länge och bara lyssnade på de dämpade ljuden av de stora barnens mummel och sovljuden från resten av gänget.

Dagen i övrigt har varit som en seg råtta. =) Ibland är det gott att bara skrota runt och vara.

Det löste sej med medicinen, jag ringde Pappan då han vaknade och bad honom hämta ut den och skjutsa hit den. ;) När han dök upp så hade han med sej mat från Max till alla barnens stora glädje (och Mammans, då hon slapp att laga lunch).

Shannara's SaturdayMix #22 - Experiment

Welcome to Shannara's SaturdayMix!

This is a photomeme that everybody is welcome to join whether you use your cellphone or the best camera on the market to take your pictures.

Read the rules here>>

This weeks theme is Experiment .

This week I want you to either experiment with your camera (take pictures in new angles or with new functions) or with a program for photo editing in the computer (mention which program you have been using and maybe tell us shortly how you did). As always there are no rules, intrepret the theme in anyway you want and with how many pictures you want.

Use your imagination, make it special. Remember, the sky is the limit!

Let's play!Jag gillar hålans nygamla doktor

Efter knappa fem minuter i väntrummet kom läkaren susande genom korridoren och bad oss följa med. Snabbt som en liten vessla flög hon in på ett rum så det gällde att hänga på.

Hon kollade på grabben, sa att det där är impetigo! Och det sitter lite dumt till så jag skriver ut penicillin med en gång. Sen konstaterade hon att "Du ska väl ha tabletter den här gången med!?" =)

Skönt! Då ska jag bara få någon att hämta ut medicinen eftersom jag är ganska fast här... Eller så chansar jag på att bilen tar sej fram och tillbaka???

Gulle hon

Efter ännu en natt på Shannara's cirkus så ringde en av de "vanliga" sköterskorna från vårdcentralen upp och sa att Snotti fick komma ner på förmiddagen så de fick kika på honom. Hon sa även att det knappast går att rycka sårskorpor på en liten unge och hon påpekade att det inte vore så kul för mej att få alla ungar smittade. Gulle hon... =)

Såret har nästan fördubblats sen igår och fler små blåsor syns runt munnen på grabben så jag hoppas att han kan få penicillin utskrivet av läkaren redan nu!

Fredagskul - Svenskar och det engelska språket

När Viggen för första gången flög i England var den svenske journalisten/Saab-mannen så till sig när han skulle skryta att han tog fram sin bästa engelska: "You should see, the plain took a big fart and vanished like a prick in the air!"

Ryktet säger att en britt på besök på ett av de större svenska företagen blev mottagen av en sekreterare med orden: "Please, take your clothes off and meet me in the whip-room!"

I bankvärlden utspelades följande: En engelsktalande man kom in på en svensk bank för att skaffa sig ett bankfack. "It´s ok", sa tjänstemannen, "would you please fill in this blanket, and show me your leg". Passiviserad av undran över vilken filt hon menade, och varför hon ville se hans ben (han var ju ändå över 70 år), stod han bara där. Tjänstemannen såg sig ändå föranlåten att föra samtalet vidare: "Would you like a big fack or a small fack?". Vid det laget låg alla kollegerna dubbelvikta, skrattande bakom disken.

En svensk flygledare är på studiebesök på en flygplats i USA varpå han pekar upp i luften och säger: "Oh, look! A fish-moose!"

Svensk på besök i Amerikat är imponerad av bilen han åker i: "It must be nice to have a fart-controller in the car."

En ingenjör skulle inleda en internationell teknisk mässa och hälsa alla välkomna: "Ladies and gentlemen, welcome to this technical mess!"

Två herrar från gamla goda Götabanken talade om förnyade internationella kontakter strax efter namnbytet till GOTA BANK med orden: "Dear friends, we are the same guys as before although we have lost our pricks."

Två svenskar är i England på affärsresa och ägaren till företaget de besökt bjöd dem att äta middag med hans familj. Deras 2-åriga barn började framåt kvällen bli lite grinigt, varvid den ene svensken (som har sett blöjreklamen om ungen som var lite "kinkig") sa: "Is he getting a little kinky?"

Ett gäng amerikaner är på äventyrssemester i Lappland. Då de blev serverade en ståtlig trerättersmeny mitt ute i skogen var de mäkta imponerade och undrade naturligtvis vad de blev serverade. Förrätten var enkel, "salmon". Efterrätten var inte heller så svår att förklara, "lingonberrys". Men varmrätten, som var fjällripa, översattes som "mountain-rape".

En svensk tjej liftade med en engelsktalande man. Hon skulle förklara att det var bärplockningstid och att detta var orsaken till alla bilar som stod parkerade längs vägen. "It's bear picking time." Mannen som körde såg minst sagt förbryllad ut.

En polare på besök i London ville köpa dartpilar, varpå han frågar en expedit följande: "Have you got any piles?" (pile=hemorrojd).

Konversation mellan pilot (nationalitet okänd) och flygledare på Sturup en majdag för några år sedan. Pilot: "What are those yellow fields below us?" Flygledare: "It´s probably rapefields." Pilot: "Oh, you have fields for that in Sweden?"

En episod på ett svenskt postkontor. En ytterst välklädd kund kommer in och vill skicka en mycket värdefull klocka till sin vän i USA. På engelska frågar han postkassören hur den skall skickas, man diskuterar en rekommenderad försändelse, men kunden är inte nöjd med ersättningen om klockan skulle försvinna och undrar om det inte finns något annat sätt. Kassören vill föreslå en assurerad försändelse. Van vid att postterminologin är internationell säger han: "Well, you can send it like an ass."

En svensk och en irländare, träffades för första gången varpå följande dialog utspelade sig: "You are not English are you?" "No, I´m from Ireland." "Yes, I thought I could tell from your R:s." Irländaren såg konfunderad ut och undrade nog mest hur sjutton detta kunde framgå från utseendet på hans häck.

En polare stod vid en korvkiosk i Trollhättan och väntade på sin mat. Potatismoset var slut och medan han väntade på att mer mos skulle bli klart dök det upp en annan kund. Den nya kunden visade sig vara engelsman. Polaren vände sig till engelsmannen och förklarade vänligt: "You must wait for the moose."

Två vänninor var på cykelsemester i Holland och en solig eftermiddag blev den ena väninnan trött och yr och kände sig som hon skulle svimma. Varpå den andra begav sig till närmsta hus för att be om ett glas vatten. "Please, could I have some water because my friend is swimming!"

Två goda vänner drack glögg på skansens julmarknad. Två japanska turister undrade vad de drack och fick svaret: "It's warm red wine with russians in it."

Lånat från 123an's Tjosan

torsdag 29 juli 2010

Motstridiga känslor

För första gången på ganska länge har jag haft en sådan där dag som bara går ut på att längta efter kvällen så att man kan lägga ungarna och få vara ifred. Sådana dagar är känslorna i kroppen motstridiga, jag får så dåligt samvete.

Men tre timmars sömn och upptäckten av att huvudvärken sedan gårdagen fortfarande satt kvar då jag reste mej denna morgon gav inte dagen en lysande start precis. När jag sen tittade ut genom fönstret och möttes av en dränkt värld blev jag inte direkt piggare...

Efter att ha vandrat runt i sirap, med grus i maskineriet, fram till tolv så kom S för att byta tillbaka barn och käka här. Slängde ihop en enkel gryta av ytterfilé och minimajs med ris och ratatouille som tillbehör.

Så närmade sej tillslut kvällen och med hjälp av glassmutor plockade ungarna undan i lägenheten och småbarnens rum medan jag röjde köket. Efter glass och en timme vid datorerna fick Snufflan välling och Mamman tog sej en liten mysstund med sång och ramsa innan hon slocknade. Därefter fixade Dödis ytterligare en vällingflaska som Minimannen slukade och sen somnade han gott, vaggad i Mammans famn. Lite av det dåliga samvetet för att orken inte varit på topp under dagen dövades då det blev lite tid på tu man hand med småttingarna.

Sen käkade vi andra kvällsfika och när de två största försvunnit från bordet fastnade jag med småkillarna i ett samtal som började med ringorm och svinkoppor (Snotti har just nu båda delarna och fantasin skenade, de byggde upp en snygg bild av honom med ormsvans och grisöverkropp) och slutade med jordens tillkomst. De har så mycket frågor och Mamman svarar efter bästa förmåga (lärarutbildningen är bra att ha ibland ;) ).

Efter massor av kramar och tusen frågor till fick tandborstar, salva och tvål göra sitt jobb innan killarna snällt gick i säng utan minsta knorr!

Nu sitter jag här, klockan visar på halvtolv. Ska få de stora i säng och ta hand om Lillen som vaknat igen. =( Men orken tryter åter... Huvudet värker, kroppen värker (jäkla regnande), jag fryser och svettas, det killar i halsen och näsan börjar bli tät. Ge mej min sommar tillbaka!!!

Regn kan skapa vackra motiv, men jag röstar ändå för regn på natten och sol med trettio graders värme dagtid. Någon som är med?

Hero

RQ har lånat min urusla webcam och spelat in sej själv idag...


Trött på sjukvården

Min Snotti har fått Impetigo, eller svinkoppor som man brukar kalla det. Han hade det förra sommaren också. Läkaren var då förbryllad över att han bara hade ETT sår och att ingen annan i familjen smittats. Den gången var det stafylokocker som orsakade utbrottet.

Den gången fick vi träffa läkare direkt då jag ringde, vi fick gå hem och tvätta med klorhexidin över helgen och sen ringde de upp mej på måndag. Då hade det inte förbättrats så läkaren skrev ut penicillin som fick såret att försvinna på tre dagar!

Idag då jag ringde fick jag en mindre positiv bemötan.

Du får behandla i minst tio dagar hemma. Rycka bort sårskorpan två till tre gånger om dagen, tvätta med tvål och vatten för att sen tvätta med klorhexidinlösning och byta hans örngott varje morgon. Var inte tal om att få träffa en läkare ens. Hur kan de veta att min egen diagnos på såret är rätt???

Pyttsan att jag tänker plåga min unge tre gånger om dagen, han gråter av smärta bara jag tvättar det två gånger om dagen. Ge min unge penicillin! Jag vet att det är dumt med penicillin för minsta lilla, men vi kommer nog hamna i den sitsen förr eller senare ändå hur jag än tvättar och bär mej åt. Min son har nämligen ett mindre bra immunförsvar.

Byta hans örngott är ju enkelt. I alla fall om han kunde låta bli att ligga på fyra olika kuddar då han förflyttar sej under natten och om vi kunde tvätta oftare. Fyra örngott varje morgon i en vecka blir tjugoåtta stycken (wihii, jag kan fortfarande räkna matte), dessutom används ytterligare tretton av den övriga familjen. Jag HAR inte så många extra örngott. Galet! =)

Jaja, vi får väl se hur han ser ut om en vecka? Stackars ungen min... Fint till skolfotograferingen också när skolan börjar. Haha...

onsdag 28 juli 2010

En helt normal kväll

Precis som Mamman ska plocka ut lasagnen ropar sexåringen att han behöver hjälp att tvätta håret och en mindre angenäm doft sprids långsamt runt ettåringen. Samtidigt skriker lilltösen som en besatt eftersom hon inte får slå Snotti (som förmodligen retade gallfeber på henne). Dödis åkte med sin polare hem tidigare idag och i utbyte fick RQ behålla sin kompis här...

Välkommen till Shannaras värld en alldeles vanlig kväll, prick klockan sex! =)

Mamman kastade upp lasagnen på bänken, ilade och schamponerade sexåringen med ettåringen hängande i benet och fortsatte sen till skötbordet och sanerade bort riskavfallet som Lillen lämnat. Därefter formligen flög Mamman in i köket och skakade ihop en vällingflaska, körde in den i micron och hällde upp lasagne på tallrikar. Vidare in med vällingflaskan till Snufflis som slukade den på tre röda och sen somnade.

Därefter utfodrades de övriga och sen smet pojkarna ut en stund innan det blev sängen vid åtta.

Tjejerna letade film och poppade popcorn medan Mamman rensade sej genom köket, gav Lillen välling och fick honom i säng. Han var dock inte alls på humör för att sova utan skrotade snällt runt i sin säng i 45 minuter innan han kramade kudden.

När så lillen somnat tog Mamman soporna på promenad och hittade en vackert färgad himmel. Som alla normala Shannaror så har hon såklart alltid kameran i fickan! =)

Mot solen

Nittio grader åt ena hållet från solen

Nittio grader åt andra hållet

Mitt emot solen

Shannara - Sköterska, kock & fredsmäklare

Sötisen kom med sina syskon och sin mamma lagom till att Lillprins skulle sova. Trött och gosig var han när Sötisen försökte charma honom till pussisar och kramisar... (hon fick ett par tillslut ;) ) Naturligtvis klev RQ förbi och påpekade att hon tyckte att de kunde vänta tills de var minst 15 år innan de började dela säng, flinade och försvann lika snabbt igen.

Medan småbusarna mysade så drog de två elvaåriga grabbarna iväg ut. Det dröjde inte länge förrän de kom tillbaka och Dödis rusade in och hämtade mej i köket där jag skulle förbereda något att stoppa i elva magar.

När han fått ut mej i hallen så pekade han på sin kompis som stod där med trasiga shorts och blod som droppade här och var. En stor del av benet under ena knät var skrapat och bloden rann rejält. Rumpan var skrapad, likaså händer, fötter och en arm.

Grabben hamnade i duschen där jag försökte rengöra så gott jag kunde och sen fick jag fram kompresser, gasbinda och plåster. Hela paketet med kompresser gick åt till benet och då lyckades jag ändå inte täcka hela såret. Stackaren drog lite efter andan igen och sa att det sved, men inte en tår fällde han. Han hade dock svettats något enormt istället av smärtan. Han har skadat sej överallt ända sen han föddes, han är en vilde med hög smärttröskel! ;)

När grabben var omplåstrad så återgick jag till detta med lunch. Stuvade makaroner på min mormors vis (på tre liter mjölk) och 1,5 kg korvisar svängdes ihop lekande lätt och serverades på exklusiva papptallrikar. ;) Alla smaskade sej mätta och glada, även de två små trollungarna! Korvisar är jättegott, är i en praktisk storlek och har dessutom en högre kötthalt än de flesta andra sorters korv! Ni som har barn, men inte har provat dem än... GÖR DET! (Jag kanske borde söka jobb i reklambranchen? Haha)

Eftersom Sötisen och Godingen är födda med fem dagars mellanrum (13-åringarna är födda med tio dagars mellanrum och elvaåringarna med ett halvårs mellanrum) så skulle de få byta paket med varann. Men hur man än gör med små barn så ska de ALLTID ha SAMMA sak! Det slår ALDRIG fel!

Jag fick helt enkelt rycka ut som fredsmäklare och förhandlare av stora mått. Helt ärligt så borde nog fler småbarnsmammor anställas vid förhandlingar av alla de slag. =) Så småningom hade barnen öppnat rätt paket och lekte nöjda en stund, sida vid sida så som små barn gör.


Precis som jag skrev igår, "Finns det hjärterum, så finns det stjärterum."

Sen finns det ju vissa själar som trivs bättre på golvet... I alla fall om människan måste lyfta med sej en stol från ett rum till ett annat...

Sötisen parkerade på min höft medan Lillprins hamnade på vip-plats. Egen stol med eget bord, kan knappt bli bättre va?
Femte dagen i rad

Klockan åtta ringde telefon, Sötisens mamma på tråden som undrade om de kunde komma och fira Milo idag...

Kalas lördag, söndag, måndag, tisdag OCH onsdag. Är man viktig så är man... Haha

Men idag tänker jag inte stå och göra tårta, det blir kladdkaka istället!

tisdag 27 juli 2010

Dansande Goding

Ooops... Mamma kom på mej... Men? Hon säger ju inget??? ;) Då fortsätter jag väl då...Mamman blev lite nyfiken

Sakta gick Mamman bakom Lillen som kröp från köket till vardagsrummet. Med jämna mellanrum stannade han upp och viftade med ena handen. Mamman blev lite nyfiken på vad han höll på med och lyckades kliva över honom för att se vad han gjorde...

Han borstade bort smulor från golvet där han skulle fram... Ehrm... Dags att dammsuga bort resterna efter tre dagars kalas kanske?

Sagt och gjort. Mamman skickade ut kidsen och rastade snabeldraken innan hon släpade ungarna till affären för att handla och sen hem tillbaka för att göra ännu en tårta då några av gårdagens bortfallna gäster skulle dyka upp idag istället. Tur att Mamman är snabb, tiominuterstårta blev det!

Finns det hjärterum så finns det sjärterum...Ska bli intressant att se vad morgondagen har att bjuda på. =)