torsdag 10 november 2011

Falukorvsbrytning på 1600-talet

Då Mamman vaknade upp denna morgon, till en värld som återigen antagit en grå skepnad, så tyckte hon att det kändes ganska skönt att, efter gårdagens morgon (då hon gjorde allt på 45 minuter, men ändå glömde äta sitt järn, smörja sitt stora eksem och ta med sej arbetskläderna), kunna ta det lugnt. Bara skicka fyra barn till skolan och sen chilla på hemmaplan med de två små...

Lugnt och skönt! Ända tills Mamman kom på (vid nio) att hon skulle vara på utvecklingssamtal för Snufflan halvtio.

Snabbt som attan fick Mamman på sej kläder och lyckades få Lillan att klä på sej innan hon tog itu med Lilleman som inte alls tycker att kläder är praktiskt vare sej man befinner sej inomhus eller utomhus.

Mamman började med en jumper. Tyst på tå tassade hon upp bakom Lillen och "fångade" in honom genom att trä den över huvudet vilket fick sonen att börja spinna runt sin egen axel likt en centrifug och när Mamman väl fått i armarna så satt jumpern bak och fram. Byxorna var plagg nummer två som skulle på och efter en sväng genom lägenheten lyckades Mamman få upp grabben i knät och liksom "hälla" ner honom i brallorna. Sist, men inte minst, kom momentet där två strumpor på något vis ska hamna på sonens fötter.

Mamman började med att placera barnet på sin säng, fånga en fot i flykten och därefter ställa sej med ryggen mot pojken med foten fastkilad under sin armhåla. Väl i den ställningen så börjar själva införandet av foten i strumpan samtidigt som sonen sparkar vilt med den andra foten på Mammans rygg och skrattar sej halvt fördärvad. Därefter samma visa med fot nummer två! =D

Efter en kort, men intensiv, klädwrestlingsmatch (för att få på ytterkläder) så tog sej Mamman utanför dörren och ner i lekparken där hon lämnade grynen med förskolepersonalen innan hon knallade ner till Lillans avdelning för att träffa en ur personalen och ha samtalet.

Det mesta såg bra ut, både Mamman och personalen har ungefär samma syn på hur Snufflis är och beter sej (vilket är positivt). Det enda lilla molnet på himlen är att Mammans lilla tös ibland slänger ur sej mindre trevliga ord (som hon inte lärt sej av sina två äldsta syskon så som personalen antog utan av Sjuåringen och Sexåringen som lär sej en hel del på skolan), men det hoppas Mamman ska ge med sej om det ignoreras!

Efter att Mamman hämtat upp barnen så blev det en promenad till affären och trots den korta sträckan verkar det alltid finnas tusen saker att upptäcka!

"Plupp, plupp sägej dä mamma!"

"Titta mamma, vilka fina nypon! Kan vi plocka dom?"

Vissna löv och knoppar...

Eftermiddagen gick sedan i ett. MiniBatman har varit här, Lillan har blivit genomförkyld, Lillen har gnällt konstant (på väg att bli sjuk?), barnen har småkivats, tavelglas har krossats och en duschbataljon av megaformat har ägt rum!

Närmare halvnio hade Mamman äntligen fått småfolket att sova och det var dags att förhöra Stora Brorsan på morgondagens historiaprov.

En trött Mamma, en tokig unge och Pappan på snabbesök blev ett skrattretande äventyr i historians värld. Eller visste kanske ni att man plockade falukorv ur gruvor på 1600-talet? ;)

Sist, men inte minst Grattis på födelsedagen! ;) (Du vet vem!)

Inga kommentarer: