tisdag 16 oktober 2012

Bara tisdag, vanlig tisdag

Klockan slår sex, en alldeles vanlig tisdagsmorgon i Hålan. Tonåringarna börjar röra på sej, Mamman hör hur det slamrar i köket, hur de pratar med varandra med lågmälda röster. Mamman ligger kvar i sängen, det här är Tonåringarnas tid på dygnet, de vill vara ifred en stund, få rå om sej själv. En timme går, Mamman ligger hela tiden och lyssnar, beredd på att hoppa upp om någon behöver hjälp.

Så ropar de plötsligt en efter en, först sonen och sedan dottern, från dörren, "Hej då mamma, älskar dej!" och strax är de borta, på väg till bussen (men inte tillsammans så klart för det skulle ju vara "fail"). Mammans klocka börjar spela fågelkvitter och Mamman smyger upp, eller rättare sagt hon rullar ur sängen som en klumpig säl och haltar på ömma fötter mot köket där hon ofta börjar dagen med en värktablett eller två (idag blev det två). Därefter fixar hon välling till de två minsta och dukar fram frukost på bordet innan hon levererar välling på flaska till minstingen och väcker övriga tre som sömnigt släpar sej upp, slåss om toaletten och sedan knallar vidare ut till köket.

Lillan slänger sej över sin välling, Åttaåringen bestämmer snabbt vad han vill ha och fixar i ordning det medan (nästan)Sjuåringen sitter med händerna i hakan och inte kan bestämma sej alls. Likadant vareviga vardagsmorgon. =)

Frukosten avklaras och dagen börjar dagen gry (det går snabbt nu, mörkare och mörkare ute). Just denna morgon gör solen ett par tappra försök att tränga igenom den tjocka, grå molnmassan som befinner sej likt en tjock, våt matta över våra huvuden och därefter forcera dimman som ligger som en våt filt över världen. Den lyckas tyvärr inte alls bra med den tuffa uppgiften. =(




Klockan tickar vidare, tänder borstas, kläder kommer på plats, frukt packas och prick klockan 08,20 börjar Mammans telefon att skräna "Every day" på högsta volym. Bröderna Bus vet vad det betyder och som om de vore en och samma individ studsar de upp ur soffan, drar på sej skor (idag stövlar) och jacka för att snabbt försvinna ut genom dörren, vända i gången, ropa på Mamman som genast springer dit och pussar pannorna och säger "Nu sköter ni er idag!" varpå pojkarna svarar "Jaaa, mamma, älskar dej!" i kör och rusar iväg med ett leende medan Mamman ropar "Älskar er också!" efter dem så det ekar i hela trapphuset. (Just den sista konversationen sker VARJE vardagsmorgon, UTAN undantag oavsett om hela morgonen fyllts med bråk kaos, försovning eller bara varit bra.)

Tio minuter senare ringer klockan igen. Småttingarna får på sej skor och ytterkläder, tvättkorgarna baxas ut i gången, Mamman får på sej jacka och skor , därefter travar busbarnen före Mamman ner till tvättstugan i huset tvärs över parkeringens källare. Två maskiner startas och sedan vandrar truppen vidare, genom löv och vattenpussar (tack och lov att vi slapp regnet den här morgonen) mot Lillemans "dagis".


Jackan hängs upp, mössan placeras på hyllan, skorna ställs i skostället och nappen får flyga upp i lådan med extrakläder därefter blir det pusskalas en stund innan Mamman och lilla Storasyster tar sej utanför dörren. Vi smyger runt hörnet och leker tittut en kort stund med Lillebror som vinkar i "nallefönstret", han skrattar en stund innan han helt har tappat intresset för oss tjejer och vi fortsätter vår färd mot Snufflis "dagis".

Klockan slår nio i samma stund som vi kliver över tröskeln. Snufflis hänger av sej kläder och skor, letar fram sina tofflor och hänger sej fast i Mammans arm en stund. Kramkalas i fem minuter, en försäkran om att idag är det mamma som hämtar, i morgon hämtar Storasyster. En kram till, sen dansar dottern iväg, vänder sej om och vinkar. Mamman går tillbaka till tvättstugan där de första maskinerna strax är färdiga.

Mamman centrifugerar (ja, den ena maskinen är så kass så att kläderna behöver köras i en urgammal centrifug om man inte vill att det ska ta ett dygn för det att torka), sorterar, hänger, startar tumlaren och nya maskiner. Dags för en timmes promenad, lika bra att passa på då det inte regnar. Med kameran i högsta hugg, såklart!










En lång, uppfriskande skogstur, nu har Mamman blöta fötter, men vad kvittar väl det!? Tvätten kallar!

Ytterligare en omgång tvätt startas, det som är torrt viks, ett USB-minne plockas ur torktumlaren (älskade tonårsson, hur många tvättar tror du det klarar?), ny tvätt fylls på och Mamman kliver upp i lägenheten.

Av med blöta skor och blöta strumpor, röja undan resterna från frukosten, diska... Klockan passerar tolv, Mamman slänger på lite musik och börjar laga dagens middag.



Ah, en kort stunds vila. Kolla mail, kolla facebook, spela i tio minuter.


Så, fullt ös igen. Bröderna Bus kommer hem, gräver i sina väskor efter sina läxor, sätter sej snällt vid bordet och börjar. Åttaåringen är klar på ett litet kick, bara lite matteläxa för honom i vanlig ordning medan Lillebror börjar gnälla och klaga över värk i armen. Han har, precis som vanligt, både matteläxa och bokstavsläxa plus att ha  har med sin vanliga mattebok hemma som han måste jobba lite i, antar att han suttit och gjort ingenting idag i skolan då.


Åttaåringen upptäcker att hans physalis blommar igen medan han snällt håller sej i köket och väntar på att brorsan ska plugga klart. Klockan går alldeles för fort, (nästan)Sjuåringen får ta en paus medan Mamman rusar iväg för att hämta de små älsklingarna, hjälp vad tiden går fort!

Med andan i halsen når Mamman fram till anläggningen "Dagis - Spa och rekreation" nere vid stora skolan där Snufflis ska plockas upp. Halva gården täcks av små människor som just genomgår en ansiktsbehandling med lerinpackning. Nåväl, in med dottern, av med leriga kläder och skor, under kranen, ner i rena kläder och vidare till nästa ställe.

Lilleman kommer flygande som en skottspole genom hallen, leendet når från öra till öra när han slänger sej runt Mammans hals. Underbart!

Ytterligare en sväng till tvättstugan på väg hem, tur att det är sista maskinen som startas nu. Tvätt viks, hängs, tumlas, centrifugeras och så vidare... Strax är vi tillbaka hemma i köket där steken puttrar på spisen och Mamman ropar på (nästan)Sjuåringen, det är dags att göra färdigt läxan. Subtraktion, addition och fakta som ska skrivas om älgar - Fullt ös redan från årskurs ett!

Mamman fortsätter rumstera om i köket, kokar mos, bakar potatis, skär grönsaker och gör sås allt medan de fyra små myser framför tv:n och gnäller om hur hungriga de är med jämna mellanrum. Så slår det i dörren, i samma ordning som de gick kommer de nu hem, de älskade tonåringarna. Maten serveras!


En stund senare har alla barn smitit från bordet, Mamman står ensam kvar och röjer undan! Stora Brorsan läser på biologiprov, Tonåringen pluggar inför spanskaprovet, Bröderna Bus sätter på datorn, de små bygger en koja och lagar låtsasmat med sjutusen attiraljer som hjälp i leken. Mamman dukar bort, torkar bordet, sköljer och förbereder diskomgång nummer två för dagen.


Strax före fem ropar Mamman att alla som vill kan få lite glass med strössel och chokladsås. Tonåringarna avstår medan de små mumsar i sej varsin portion på två röda! =)





Så är plötsligt kvällen här. Klockan slår sex, Mamman diskar och dammsugar i köket, Bröderna Bus hjälper de små att städa undan (under vissa protester "meeen, vi har ju inte stökat till jue"), Tonåringen och Stora Brorsan tjafsar om "vem-som-tycker-vad-om-vem-och-vad-säger-de-då", Tonåringen får inte de svar hon vill ha av sin broder vilket gör att hon istället följer Mamman som en svans med en diskussion där inget av Mammans svar kan bli rätt.

Barnen städar, Mamman dammsugar och Tonåringen följer henne hack i häl medan hon fortsätter mala på om saker som Mamman inte ens kan gissa sej till svaret på. Svarar jag utifrån mina egna erfarenheter är jag ju töntig eftersom jag levde på stenåldern... Älskade unge!

Så tillslut är kvällen äntligen här. Tvätten hämtas upp, barnen byter om, barnen kivas, barnen slåss om tandkrämen, barnen slåss om toaletten, barnen busar, barnen kastar bollar, barnen hoppar studsmatta, Mamman försöker bringa ordning i ledet, barnen skrattar och jagar varandra, Mamman sätter sej ner i fem minuter för att inte koka över, barnen leker monster och kryper runt under mattorna, Mamman blir ett monster, barnen blir klara och kryper i säng.

Bröderna Bus läser högt, Mamman läser högt, Mamman säger god natt och pussas en två tre hundrafemtio gånger. (nästan)Sjuåringen måste "baaaraaaa kissssaaa" och Snufflis blir törstig, Lilleman kommer på att han har fel kalsonger. Vips så är alla uppe igen, en kort stund...

Tystnaden lägger sej i huset. Mamman och tonåringarna kurar ihop sej i soffan framför "House". Mys!

Snart får Mamman sova!

Inga kommentarer: