söndag 22 juli 2012

Vikingating i Värmlands Nysäter

Nu ska ni få följa med till Hålans Vikingaby och Värmlands Vikingating!

Året är 1212 då vi anländer...

Solen strålade från klarblå himmel...

...då vi anlände till byn.

Årets Vikingating invigs av domaren och lagarna om frid under rådande ting läses upp av hans medhjälpare.

Chop-chop hade svårt att hålla sej till lagarna och muckade med alla och envar, skrämde barn och antastade andra vikingars gemål.

Underhållning med eld - Ett spännande inslag som förhöjde stämningen på platsen.
Varmkorv någon? ;)


Barnen roade sej i väntan på att tinget skulle hållas på tingshögen.Dags för ting! Först på dagordningen stod nyval av hövding och därefter följde diskussioner om huruvida vikingarna på plats skulle lyda under Svearikets självutnämde Konung eller den norska Konungen.  Diskussioner fördes där för- och nackdelar noga vägdes in, även åskådarna fick lov att säga sitt och efter omröstning så slöt vi oss till Norge.

Därefter var det dags att ställa Chop-chop inför rätta. 

Efter som inga tidigare straff tyckts bita på denna råbarkade man så dömdes han under tinget till äggaburen, tvagning och giftermål med en kvinna som kunde få bukt på honom.

Tre talesmän, för tre olika kvinnor, lade fram sina argument för att just deras kvinna skulle väljas. Längst till höger syns en hård kvinna vars tidigare tre män alla mött döden då de inte hållit sej på mattan. I mitten ser vi "prästen" med den blott sjutton år gamla Freja som är både vacker och oskuld. Hon skulle tydligen kunna tygla besten med Guds hjälp enligt kyrkans man. Längst till vänster (bakom Chop-chop och vakten) syns den tredje kvinnan. Hon var av rik börd och argumenten som fördes för henne var att Chop-chop bland annat skulle användas på hennes gård istället för de oxar som han ätit upp.

Efter att alla argument och motargument lagts fram och noga vägts fick "vi" i publiken vara med och avgöra Chop-chops öde. Det blev den rika kvinnan som valdes för att tygla detta odjur till man.

Chop-chop fördes till äggaburen och därmed var själva tinget avklarat.

Trots att vilden bombarderades med ägg bra länge så fortsatte han att håna allt och alla.

Vakterna var inte starka nog att få ner den råbarkade busen i badtunnan trots flera försök...

...det krävs kvinnfolk till det! Vilket "smefrun" bevisade på ett par sekunder.


Tvagning blev det, med riktigt björkris, tills skinnet lyste rött på Chop-chop.

Trots att Chop-chop beklagade sej högljutt inför domaren om att han inte fick några pengar av sitt rika gemål, utan bara fick slita hårt, så fanns ingen nåd att få!!!

Efter "föreställningen" anslöt sej småbarnens Farfar och Farmor B till mej och de fyra små älsklingarna (Stora Brorsan tillbringade dagen med morfar på bilutställning och Tonåringen har som vanligt belägrat dator och säng) för att äta vikingamat i Valhall. Jag lyckades göra en bra deal och betalade bara för två portioner mat, en till mej och en till alla de fyra små att dela på. Det både räckte och blev över!

Åttaåringen smaskade på, Lillen petade bara i maten...

...medan de andra två åt med viss skepsis. Maten var jättegod! En sorts köttgryta med bland annat kål och morötter i, korngryn, svamp och hembakat bröd med torkade frukter. Vikingamat! =)


Strid på liv och död! Olika tekniker visades upp.
Sist, men inte minst, denna spännande dag så var det dags att se St Nicolai Riddare visa upp sej och drabba samman. (Tack Farfar för att du bjöd på inträdet till detta skådespel och barnens marknadsgodis.)Trots att (eller kanske just därför?) vi bor här i Hålan där dessa spännande saker inträffar varje år så har vi aldrig varit med en hel dag och upplevt hela detta skådespel tidigare. Det är spännande att semestra på hemmaplan! =D

1 kommentar:

BP sa...

Jag sitter här med öppen mun och förvånas över vad hålan erbjuder. Helt otroligt, nästan som Medeltidsveckan i Visby. Helt otroligt!!!
Å maten - yummie, yummie. Den hade jag mumsat i mig direkt. Ja, jag dreglar lite till då;-)