torsdag 12 juli 2012

Vi leker kulturella och experimenterar

Så vaknade vi till ytterligare en dag då man utlovat skurar mest hela dagen. Vad ska man hitta på om man inte vill bli blöt och inte vill sitta hemma hela dagen?

Jo, Mamman packade in alla hemmavarande ungar, utom Tonåringen som trivs med att ligga i sängen hela dagen och sitta framför datorn hela natten (inte för att hon får göra det särskilt ofta men idag gick det bra), for till Lilla Staden för att hämta upp sin son och Kusinen där och drog vidare till Stora Staden där "TeknikLUSTEN" på Värmlands Museum besöktes.


Efter att ha passerat utställningen "Jag Herulen, en värmländsk historia" kom vi fram till "TeknikLUSTEN" där barnen roade sej själv med experimenterande och teknikens under. =)Bland annat fanns en stor legostad. I varje hörn fanns olika energikällor som man skulle hålla igång, medan en person stod vid dataskärmen och styrde fördelningen av energin på nöjen, hem och industrier . Åttaåringen, som flera gånger visat sej ha ledaregenskaper, utsåg sej snabbt till Borgmästare och instruerade de andra som placerats ut vid de fyra stationerna.

  • Vattenkraft (den mest slitsamma stationen), där man vevade upp vatten genom ett långt rör med hjälp av en spiral
  • Solenergi (den enklaste varianten), där man helt enkelt förde samman två magnetiska trasselsuddar av ståltråd för att tända solen på morgonen.
  • Förnyelsebar energi, där man fick stoppa små vedträn i en liten lucka för att hålla energin uppe.
  • Vindkraft, där man blåste luft i ett rör och således fick vindsnurror att röra sej på insidan (både ett och annat barn blev lite snurriga här ;) ).Gissa hur populärt det här var, göra egna blixtrar! ;) Van de Graaff - generatorn användes flitigt.

Efter VÄLDIGT många försök lyckades Mamman fånga en blixt på bild! Ser ni den?

Vad händer med vattnet när man sätter snurr på anordningen? Varför åker det åt sidorna? Vi hade många intressanta diskussioner idag!

Induktion visade sej vara kul tyckte Lilleman! ;) Storebror fick stå länge och fånga ringen som flög iväg högt upp i luften. =D

"Mamma, mamma, tänk om moster hade en sån här häst. Då kunde du med rida ju!"

En annan populär aktivitet var att bygga en "stenbro" om och om igen, alla ville bygga själv. Hur funkar det? Vågar man gå över den? Varför rasar den inte?


Till slut så hade Bröderna Bus räknat ut att formen på trästenarna "gör så att de liksom kilas fast."


Sist, men inte minst, blev det uppvisning av olika experiment. Både sådana man kan göra hemma och sådana som man behöver speciella kemikalier till.
Även på utsidan bjöd konstnärer på sina verk. Tyvärr anser inte jag att något av det var sevärt i år. Det är tur att smaken är som baken! ;)

Det första vi tittade på av konstutställningen var verket "1.000.000" av konstnären Mikael Lundberg. Detta var ett verk som man själv kunde bidra till genom att få tråd i receptionen och sedan linda den runt tre träd. I mina ögon åverkan på naturen, men det var lite kul att ta kort på, nära. ;)Det barnen klättrar på här heter "Picnic", konstnären heter Michael Johansson. Det hela verkar vara en konstruktion av delar från olika bord/bänkar i metall. Livsfarlig ur en småbarnsförälders synvinkel!!! Lillen fastnade ganska styggt i den.

Eftersom jag gillar rost och dess struktur samt färgskiftningar så blev "Glömskans lund - en övergiven trädgård" av konstnären Ebba Matz min favorit.


Skulpturerna ovan  är skapade av Britt Ignell Karlbrand och konstverket kallas "Luften är fri" och består av fler krumelurer i träden.

Kanske hörde den här jättegungan till ovan nämnda utställning också, jag uppfattade aldrig det, men den hängde mitt ibland krumelurerna.


När vi kom hem (Kusinen följde med) så blev det mat och slappotid framför dator och tv i en knapp timme. Stora Brorsan och Åttaåringen sprang sin runda, Sex(snart sju)åringarna testade ett nytt spel, de små parkerade framför tv:n och Mamman röjde undan maten samt disken. Sen hanns det med lite glass och utomhuslek innan det var dags att handla och lämna Kusinen på jobbet hos sin mamma.

På kvällen hann vi med ytterligare två kapitel i boken "Häxmästaren" som är den första boken i "Legenden om Morwhayle". Riktigt spännande är det, tur att Mamman har pli på sej annars skulle hon lätt ha kunnat läst ur boken själv nu ikväll. ;) Trots att vi knappt hunnit igenom halva boken pratar barnen om nästa bok, "Demonprinsessan" (om jag inte minns fel) och båda Bröderna Bus önskar sej böckerna i födelsedagspresent samt julklapp.

Dessutom väntar vi fortfarande på sista delen om vidundrena i "Beast Quest", lite enklare läsning (men lika spännande i barnens öron).

Nu ska Mamman ta kvällen efter en intensiv dag, hon är HELT slut!

1 kommentar:

BP sa...

Vilken dag!!! När jag ser aktiviteterna på Tekniklusten så vet jag nog vart ni hamnar nästa gång ni är i Stockholm: Tom Titts Södertälje säger jag bara.
Vad gäller konstverken så håller jag helt med dig.
Å tråderna runt träden tycker jag nog var en rolig idé. De var ju mjuka och inte hårda, då lider nog inte träden;-)