torsdag 2 maj 2013

Det var som att få hjärtat utslitet ur kroppen!

Måndag - Lugnt och Skönt!

Precis tvärtemot vad Mamman misstänkte så blev natten mellan måndag och tisdag ovanligt lugn trots att Lilleman somnat så tidigt på måndagskvällen. =D

Barnen kom iväg till skola och dagis precis som de skulle, även om Lilleman var ovanligt lugn och sliten när vi gick. Mammans kropp värkte ovanligt mycket och hon hoppade över träningen den här förmiddagen. Istället plockade hon undan och vilade lite innan jobbet.

När hon kom hem från jobbet så sov redan Lilleman, lägenheten var fortfarande ren och fin och de övriga tre små barnen var redo för sängen. Det blev en härligt lugn kväll framför tv:n (för ovanlighetens skull) för Mammans del.

Tisdag - Dagen då jorden rämnade under Mammans fötter

Vid tolv blev Mamman väckt av Lilleman som inte alls mådde bra, hängig, gnällig och febrig. Mamman fick lite panik då hon skulle jobba morgonen därpå så hon messade Pappan som svarade vid fem på tisdag morgon. Mamman beordrade hit honom att vabba och han kom faktiskt snällt hit!

Mamman körde ett förmiddagspass på jobbet och när hon kom hem hade även småbarnens farmor kommit hit och i ugnen stod fisk och puttrade.


Mamman smaskade nöjt i sej fisk, gräddstuvad spenat och broccoli medan övriga även åt ris till. Efter maten tog Pappan hand om disken medan Mamman grejjade med lite annat. Farmoren höll sej utomhus med de barn som ville och vid sju dök Kusinen och älskade syster upp i Hålan.

En dryg timme senare packade vi ihop oss och gick mot marknadsplatsen och årets valborgsbrasa. Stora Brorsan drog dit med sina kompisar och Tonåringen var i Lilla Staden med sina kompisar. På väg dit tittade vi in i Hålans nya fik som hade smygpremiär dagen till ära. Såg helt okej ut och förutom fika så kunde man även köpa matpajer och mackor. Härligt!

Barnen fyller på högen i väntan på att den ska tändas.

Lilleman undersökte brandbilen ordentligt. =)


Lite korv hann barnen med innan brasan skulle tändas! =)

Klockan nio var det dags!

Fem över brann brasan fint!

Precis när brasan tagit ordentlig fyr så ringde Mammans telefon, displayen visade att det var Tonåringen som ringde. Mamman tänkte förvånat "Vill ungen hem redan?!" och sen svarade hon...

I andra änden skrek en gråtande, panikslagen dotter "Mamma, mamma hjälp. Hjälp mej mamma, dom jagar mej... Dom tar mej. Mamma hjälp, jag är rädd!"

Under Mammans fötter rämnade jorden, adrenalinet sprutade ut i varje fiber av kroppen. Mamman har ALDRIG någonsin i hela sitt liv blivit så rädd. Det kändes som om någon ryckte hjärtat ur kroppen på henne och hon hann undra om det var sista gången hon skulle få höra sin dotters röst, sin dotter panikslagna röst!

Det kändes som om gråtet och panikskrikandet fortsatte i all evighet medan Mamman försökte lugna dottern, försökte få henne att berätta var hon var och vad som hänt... Så började en annan röst prata, en kvinna tog luren och berättade att hon var från polisen och att hon och en kollega till henne samt två tjejer från socialtjänsten tog hand om min dotter. De berättade att hon var kraftigt berusad och undrade om jag kunde hämta henne på en fotbollsplan bortanför den ena högstadieskolan i Lilla Staden. "Naturligtvis!" sa Mamman, lättad över att det inte var värre, men fortfarande rejält skärrad.

Mamman berättade snabbt för Pappan vad som hänt och skulle gå hem för att låna hans bil, men då dök underbaraste Goa K upp och sa att hon kunde följa med och att hennes bil stod nere på parkeringen. Vad vore världen utan sådana underbara vänner!!!

På väg till Lilla Staden ringde dottern igen, fortfarande gråtande, men nu mest orolig för att Mamman hatade henne och skulle vara arg. Älskade unge! Mamman kan aldrig hata dej!!! Och Mamman var inte arg, bara rädd, orolig och besviken. Under tiden som jag försökte lugna henne via telefonen så började hennes pappa ringa (som befinner sej i USA), orolig som få. Dottern hade nämligen ringt honom också och gråtit i full panik. Jag förklarade snabbt vad som hänt.

När Mamman och Goa K kom fram så satt dottern på en trätrappa tillsammans med en av tjejerna från socialtjänsten och såg väldigt ynklig ut. Hon tittade upp på Mamman, grät och frågade åter om Mamman hatade henne, Mamman sa att hon älskar henne och dottern stapplade upp, in i Mammans famn och snyftade. Höll sej fast så hårt så Mamman har blåmärken på armarna.

Efter att Mamman pratat med polisen och socialtjänsten, lämnat personnummer, telefonnummer och andra uppgifter så for vi hem.

Väl hemma så försvann dottern in på toa och därefter blev hon liggande på hallgolvet och försökte få av sej skorna. Stora Brorsan kom hem och blev nog ganska skärrad över att se sin syster i det skicket, men han tog snällt av henne skorna och hjälpte Mamman att få henne på fötterna och in i sitt rum i samma veva som Pappan, Farmoren och barnen kom hem.

Mamman ägnade sedan en timme åt att få Tonåringen i säng (och resten av natten till att kontrollera så hon sov lugnt) och hon somnade snällt efter att hon skrivit ett "kontrakt" om att Mamman inte fick vara arg och skrika på henne den 1/5-13 samt fått Mamman att skriva på det. Observera att hon bara skrev att Mamman inte fick vara arg EN ENDA dag! ;)

Det tjänar ingenting att bli arg vid ett sådant här tillfälle. Dottern har lärt sin läxa och hennes ågren över uppskjutet lämplighetsintyg (för körkortet) och en prick i registret samt att Mamman inte längre litar på henne är straff nog (så länge det inte upprepas!).

Nioåringen åkte med Kusinen hem, Farmoren åkte hem och vid elva hade Mamman även fått de små i säng. Stora Brorsan lade sej i samma veva. Mamman smög ner i tvättstugan för att plocka upp den sista tvätten som Pappan tvättat under förmiddagen när Mamman jobbade.

Det blev en lååång tisdag för Mamman, en dag till utan träning. =(

Onsdag - Lugnet la sej och Mamman jobbade

På onsdag morgon gick Mamman upp vid sju och väckte Tonåringen! Drog med henne ut i köket och tillverkade egen nötmüsli medan dottern fick städa lite. Mamman har alltid sagt att kommer någon hem full så väcks de tidigt på morgonen och får städa, Mamman stod vid sitt ord! ;) Tyvärr var dottern ovanligt pigg och fräsch, hade vare sej huvudvärk eller mådde illa och åt glatt frukost ihop med Mamman.

Hemgjord nötmüsli. Valnötter, sötmandel, cashewnötter, hasselnötter, pumpafrön, linfrön och solrosfrön.

En näve av müslin intogs med lite turkisk yoghurt och frusna hallon. Gott som bara busen!

Mamman jobbade mellan elva och fyra, Nioåringen tillbringade hela dagen med Kusinen hos tremänningarna ute på näset, Snufflis var med söta tjejerna och deras mamma på förstamajfirande i Furuskogsparken ända till Mamman kom hem från jobbet. Pappan var hemma med Lilleman och Sjuåringen. De sistnämnda tre tillbringade dagen inne med att stöka till och slappa.

När Mamman kommit hem började Pappan med maten medan Mamman och Lilleman gick för att hämta Snufflis.

Mammans middag - Kryddig fårkorv med medelhavssallad och körsbärstomater.

Efter maten fick Mamman hemsk huvudvärk så Pappan fick fixa med disk och därefter försökte han få fyra vilda barn i säng! Mamman missade sin träning även den här dagen. =(

Torsdag - HJÄLP vi blåser bort!

Idag började faktiskt Mamman dagen med att träna! Efter fem kilometer på crosstrainern så sa dock kroppen ifrån. =( Mamman har nog fått samma förkylning som barnen har i kroppen. Nåväl, frukosten bestod av äggröra, nypressad juice och en bit brieost. Gott som bara busen!

En dryg timme senare gick Mamman och barnen ut för att leka. Stora Brorsan var redan ute och Tonåringen hade tagit bussen in till Lilla Staden för att jobba med kabarén som niorna ska ha innan sommarlovet. Ute blåste det rejält, kallt blåste det och då hjälper det inte att en härlig sol lyser från klarblå himmel.

Det blev en tur till affären och sedan hann Mamman prata lite med Grannmamman innan det blev dags att fixa tortillas och tacos till middag.

Under eftermiddagen och kvällen (fortfarande) har barnen kört skytteltrafik in och ut, Mamman försöker städa (det går inte bra alls).

Tonåringen hade mycket att berätta om sin skolkamrater när hon kom hem. Det var flera stycken som plockats upp av polisen under kvällen, vissa hade till och med körts hem (Varför hämtade inte föräldrarna upp dem? Hade de själva druckit under kvällen medan deras tonåringar rände på stan?), en tjej hade hamnat på akuten i Stora Staden och magpumpats. Tjejerna hade nu avgett ett löfte till varandra om att INTE dricka mer under resten av året, vettigt tycker Mamman och hoppas att de håller det löftet!

I skrivandets stund så är Tonåringen ute och provar sin nya cykel som Pappan köpt till henne samt försöker lära sin lillasyster att cykla utan stödhjul. Stora Brorsan och Bröderna Bus pumpar cyklar, höjer sadlar och cyklar på utsidan de med. Lilleman har precis kommit in, trött och sliten. Mamman älskar när alla sex barnen umgås, hjälper varandra och är snälla mot varann!

Nu ska Mamman försöka resa på rumpan och röja undan i köket så Stora Brorsan kommer åt att ta hand om disken och sen ska hon försöka hitta vardagsrummet åtminstone. I morgon får det nog bli en "alla-hjälper-till-med tvätten-och-städ-dag"!

Ha en go kväll gänget, här blir den förmodligen sen då ungarna har lov i morgon också! =D

1 kommentar:

BP sa...

Du behöver nog ingen träning, du har tränat tillräckligt under dessa dagar.
Ja N är nog inte den första och definitivt inte den sista tonåringen som gör denna erfarenhet. Tyvärr!
Tycker som du - hoppas hon har lärt sig läxan, för straffet är ju tillräckligt kännbart, vilket hon säkert inser själv.
Nu tycker jag iofs att det är är väldigt snällt av polisen att köra hem fulla/påverkade ungdomar. De kunde lika gärna ha kört ut till Hålan också tycker jag.
För att vara helt ärligt - föräldrar får väl också ta sig en drink till Valborg/helg etc., å då får man ju inte sätta sig bakom ratten. Man kan väl inte utgå ifrån att alla vuxna är spiknyktra alla helger bara för att agera taxi för sina fulla ungar.

PS. Du ser, det är nog lika bra att jag inte har barn...;-) DS