onsdag 14 augusti 2013

Snickeriverkstad, sminkskola och brödexperimenterade!

Gårdagens förmiddag såg ut som nästan varje förmiddag gjort ett tag. Sovmorgon, mys framför tv:n, sen frukost och en tur till Hålans braiga butik för proviantering. ;)

Lagom till två var det full fart och dags för mat. Barnen ville ha fiskpinnar och mos, Mamman käkade massor av smörstekta kantareller, blomkål och stuvad spenat (passar bättre ihop än vad man kan tro faktiskt).


Efter att Mamman hittat köket igen så tillbringades tre timmar på gården. Barnen snickrade och cyklade medan Mamman och grannpojkens mamma satt på marken och jöt av den värmande solen!


Grannpojken vilade en stund i Mammans knä och diskuterade om huruvida man kan älska flera stycken lika mycket. "Vem av dina barn älskar du mest?", "Jag älskar alla mina barn lika mycket!", "Kan man det?", "Ja, man kan älska flera stycken lika mycket, men ibland på olika sätt." Och så gick diskussionen vidare...

När klockan närmade sej sju följde grannpojken och hans mamma med upp till det Shannarianska hushållet. Där hamnade alla i köket och Lillans smink samt nagellack hittade fram. Naglar målades och Sjuåringen samt Grannpojken sminkade sej med både mascara, glitter och ögonskugga. =D


Fina pojkar så att! ;)

Kvällen blev inte riktigt lika sen, klockan blev bara tjugo i tio innan ungarna somnat och Mamman stöp i säng och slocknade på två röda (tonåringarna rumsterade säkert om till närmare fyra i vanlig ordning).

I morse vaknade vi halvnio och började dagen med att baka!!! =)


Mamman bestämde sej för att baka ett bröd som innehåller väldigt lite kolhydrater, tror det kallas Pones och ingredienserna ser ni ovan! =D

Här har ni receptet (som jag inte riktigt minns var jag hittade och kopierade, men jag tror att det var på bloggen 56 kilo):

5-6 stycken bullar
5 ägg
2 dl pofiber
1½-2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 g smält smör
En skvätt grädde (2-3 msk)

Vispa äggen fluffiga, smält smöret och blanda ihop med grädden. Blanda de torra ingredienserna och häll först ner smör/gräddblandningen sedan de torra ingredienserna. Låt svälla i ca 5 minuter.
Klicka ut på bakpappret och forma sedan till bullar med fuktade händer. Jag ”bollar” dem från hand till hand tills de blir släta. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter tills de fått fin färg.

Underbart god frukost, har inte ätit en ordentlig macka sen jag började viktminskningen och egentligen är jag en riktig smörgåsmänniska! Visst känns det att de innehåller mycket ägg, men de var riktigt goda och hade en härlig konsistens.

Efter frukosten så ville Mamman och två av pojkarna experimentera lite mera, göra fikabröd med samma recept som grund.

Vi la till:
1 msk stevia (naturligt sötningsmedel från en växt)
1 ½ tsk vaniljpulver (pulveriserad vaniljstång)
2 tsk kanelFikabullarna gjorde vi lite mindre så det blev tio stycken och de blev riktigt goda, men i morgon (eller någon annan dag) så ska vi experimentera lite mera. Testa att stoppa en äppelbit i varje bulle och grädda på lite lägre temperatur tror Mamman. =) Dessutom kom Sjuåringen med den smarta idén att försöka göra pizzabullar (med ost och skinka i) av ponesbröden så det blir det nog till mellis någon dag! (Undras om man kan göra hamburgerbröd av degen också?)

Efter allt bakande så blev det återigen en tur till affären och lagom till att Mamman kom hem och skulle laga mat så upptäckte hon att Hålan var utan vatten. Den stackars hårfrissan som rumsterar i samma byggnad kom upp, lätt förtvivlad, och frågade om alla var utan vatten. Hon hade en kund som satt med röd hårfärg i hela håret och snart skulle sköljas. Mamman ringde till kommun som inte kunde lova att vattnet skulle vara tillbaka idag (det fick vi dock tack och lov, fatta hur jobbigt att bo sju personer i en lägenhet med en toalett och inte kunna spola!!!).

Efter maten blev det utomhuslek på "dagisgården" för Lillen medan Bröderna Bus cyklade ner till Stora skolgården i ett par timmar och Snufflis hjälpte Tonåringen att städa hennes rum (som ALDRIG blir klart) mot betalning.

Nu är kvällen här, Mamman ska resa på rumpan och fixa kvällsfika samt röja undan lite lätt för att sedan få ungarna i säng vid nio (wish me luck).

1 kommentar:

BP sa...

Pofiber och fiberhusk?????????????? Vad f*n är det för nå't. Kan knappast skilja på de olika mjölsorterna. Tur att jag vet vad ägg är för nå't. Men frallorna med det konstiga namnet som ävet det börjar på "po" såg riktigt goda ut.

För din info så betyder "po" "arsle" på tyska. Så jag undrar om man inte åtminstone borde döpa om bröden eller ingrediensen;-)