söndag 19 april 2020

Coronatimes

Så har jag äntligen kommit fram till nutid... eller ja, i alla fall längst ner i detta inlägg. ;) Vill ni läsa om (eller snarare se bildspel på) hur slutet på 2019 såg ut hos Kaosfamiljen så kan ni kika här och om ni är intresserade av årets två första månader så finns de här.

Vi lever i en ganska otäck tid just nu. Barnen har många funderingar och frågor. Det som sker är så stort så att det är ogreppbart även för en vuxen. Vi försöker i möjligaste mån svara på barnens frågor och diskussionerna här hemma är oändliga... allt från hur det nya coronaviruset spridits, hur det kunde gå så snabbt till vad social distansering är. Funderingar om vad som kommer stå i historieböckerna om 100 år (om det ens finns böcker längre då) och hur Mamman ska skyddas från smittan då hon både äter cortison och cellgifter (kanske kan hon bo i båten tyckte Lilleman). En annan oro har varit för farfar/bonusfarfar som nyss opererats och undringar över varför det är så många människor som inte lyssnar på vad som sägs när kungen, statsministern och folkhälsomyndigheten ber om det.

Nåväl, mitt i allt detta försöker vi hitta glädjeämnen och har bestämt oss för att göra det bästa av situationen... jag menar det kunde ju ha varit november nu! Vi håller oss hemma så mycket vi kan, jag jobbar mina pass i Hålan, Älskling jobbar hemifrån och barnen går till skolan så länge de inte har minsta förkylningssymptom. Jag handlar det mesta på jobbet (som alltid), men om vi behöver handla där i mellan så åker Älskling ensam till butiken. Barnen får träffa kompisar, men de får leka ute (tack och lov att det är vår).

Nu har jag svamlat färdigt för ikväll, nu får ni följa med på ytterligare en bildkavalkad!

"Mammjau, ser du inte vad syrran gööör???"

Grattis Jesper 16 år!


Vår i antågande.

Så kom restriktionerna om att hålla sej hemma vid minsta sjukdomssymptom... Vår och allergier, lätta förkylningar och magont resulterade i att barnen varit hemma en del. Ingen av dem har varit särskilt sjuk, alla fyra vuxna i huset har varit helt friska, men så är det ju nu i dessa tider. Bara att gilla läget!

Teknikens under! Tänk så praktiskt det är att mycket av skolarbetet numera sker på dator i skolan. Emilia kunde utan problem logga in sitt skolkonto hemma och vara med på glosförhöret tillsammans med resten av klassen.

William, som ÄLSKAR hemkunskap, var mäkta besviken över att missa sista lektionen på arbetsområdet de höll på med efter sportlovet. De hade planerat, gjort egna recept och skrivit om klimatpåverkan. Vi löste problemet som så att han helt enkelt fick laga sin rätt till lunch åt hela stora familjen och sen skriva in det som en egen rapport i sitt arbete med bilder som illustrerade uppgiften.


Hemgjorda crêpes fyllda med färs innehållande bland annat sötsur sås och majs.

Lite filmmys hann vi med då alla ändå var hemma. =)

En hel del pluggande har det blivit, Mamman är ganska noga med att alla barnen följer med i skolarbetet när de är hemma. Hämtade hem alla böcker och datorer från båda skolorna och sedan har vi försökt följa skolans tider så gott det går.

Jespers mentor uppfann något de kallar "Veckans Meny" där varje veckas planering läggs in av respektive lärare i varje ämne vilket gör det ganska enkelt att följa lektionerna hemifrån. De andra klasserna på alla tre hemvister på högstadiet har sedan följt hans exempel. Smidigt!




Barnen har turats om med att fixa "skollunchen" varje dag.




Kvällsmys - Brädspel så klart!

Vårt "klassrum".

Alla tre högstadiegrabbarna (en i nian, en i åttan och en i sjuan) läste procent i matten på olika nivåer och det skapade många intressanta diskussioner då de satt och hjälpte varandra. Det är egentligen lite lyxigt att få möjligheten att sitta bredvid och iaktta dem, att få höra hur de tänker och se att de faktiskt kämpar för att hjälpa varandra trots meningsskiljaktigheter i övrigt (så som det oftast är i syskonskaror).

"Om du hjälper mej med SO:n så kan jag hjälpa dej med matten."

Fick ett nytt drag av Älskling! =) Bättre än blommor! ;)

Världens bästa sociala distansering - FISKE! Dessutom en paus i vardagen för Mamman och lite välbehövlig egentid för båda föräldrarna. Tack älskade Jonathan för att du fixar allt på hemmaplan en dag då och då, världens bästa vuxna son och tack Stina för att du hjälper till när du är här. =)







Mera plugg! Denna gången på helgen för att hinna ikapp och för att det snart var dags för prov!



Älskling bjöd på grillat! Helgrillad, marinerad fläskfilé inlindad i bacon.

Tranor. Nu är det vår på riktigt!

Vår lillkisse kom hem en fredagskväll och hade lite ont. Det slutade med att vi fick åka in till veterinären på lördag, jourtid och inte helt billigt. Fast det är så det är att ha djur, helt självklart och något alla borde ha med i beräkning när de bestämmer sej för att det är gulligt och kul med ett husdjur.

Undersökningen visade ett sår med ficka under (som vi själva hittat kvällen före och lyckats tömma på var) på sidan av kroppen, ett ömt svullet knä och blåmärken mellan revben och bakdelen av kroppen. Hon fick både smärtstillande och penicillin. Veterinären trodde att hon fått sej en liten smäll av en bil eller att det möjligen blåst ner en stor gren och träffat henne när det stormade så.

Nu, i skrivandes stund, så är hon nästan helt återställd. Det verkar bara vara knäet som ömmar ibland.

När den där matlagningsintresserade 14-åringen vi har här hemma i huset inte kan hänga med kompisar konstant efter skolan så blir han lite rastlös. Det har resulterat i att han, tillsammans med Mamman, har uppfunnit ett eget brödrecept. Jättesmaskig, jättemättande limpa full i bland annat havregryn blev resultatet. (Synd bara att det är så svårt att få tag på jäst!)

Vår i grusgången!

Långfredag och fiske med vänner!
"Morgonstund har guld i mund" eller hur var det nu? Vid 05,30 styrde vi bil och båt mot Segerstad skärgård där vi mötte upp med fyra andra fiskefreak. Tre båtar, två i varje... då löser sej den sociala distanseringen bra! =)


När man lägger i båten och lossar den från trailern så kan det vara en fördel att ha en tamp att hålla i och att förtöja med så att båten slipper glida iväg och lägga sej mitt ute i kanalen... Härligt att börja dagen med ett rejält skratt! ;D Allt löste sej dock ganska enkelt eftersom första teamet redan låg i vattnet och kunde hämta in den förlupna båten. (Zooma gärna i bilden och få er ett skratt ni med... lite snopet och askul!)


En helt underbar dag!

EN fisk fick vi på hela dagen...

...men den fisken var värd 13 timmar hemifrån...

...nytt PB, 111cm och 9,32 kg!



Lunchpaus på en ö någonstans.

Grillad korv smakar aldrig bättre än såhär!






Påskaftonsbak!



Dela lika!

Fixardag!
Idag har vi fixat, både inne och ute. En lugn dag och äntligen lite värme utan stormbyar. De flesta av dygnets timmar tillbringades utomhus även om lite hanns med inne också.
"Mamma, får vi putsa kylskåpet och frysen?"

JAAAA, absolut. =)

De två yngsta juvelerna sopade runt hela tomten, klippte grenar och hjälpte till att tömma poolen på löv (tillsammans med Jesper, William och Mamman.)


William och Jonathan bytte däck på Älsklings bil!

"Klipp, klipp" Bort med alla små nya träd som vill växa i gräsmattan.

Jesper klippte ner buskar och rensade ogräs i trädgården.


Hoppsan, det satt visst lite hårt. =D

Däckbyte på båtkärran!

Resten av dagen bjöd på lek, mys, plock och funderingar på var i båten högtalarna ska sitta. Alvin hämtades från sin mamma på kvällen (så han ska slippa åka buss till skolan imorgon). Nu tror jag äntligen att alla barn kommit i säng, dags att ladda för en ny vecka fylld av skola och arbete.

1 kommentar:

BP sa...

Snacka om snabbspolning av hela 6 månader. Du är ju så himla duktig att göra bilddagböcker, men att vänta hela 6 månader innan publicering;-)
Grattis till att du klarade provet i ICA-skolan. Så vad kan du kalla dig nu?

Sedan skrattade jag gott. Minns att alla söner blev långhåriga när din Älskling kom in i ert liv. Nu är alla korthåriga, förutom Älskling då. Han kanske väljer att följa i sönernas fotspår;-) Håller dock med dig, att Milo var betydligt sötare med långt hår;-)

Skrattade även gott när jag såg Älsklingen i kostym. Det måste ha varit första gången han bar kostym, eller åtminstone första gången du visade upp honom "finklädd".

Åsså det där med fiske. Där har du verkligen gått "all in" måste jag säga. Den där bamsefirren var väl en gädda (igen). Fick den återvända till sitt element den också, eller blev den till queneller? Jag menar med William som kock så...

Barnen har verkligen blivit såååååå stora och vuxna. Otroligt så fort tiden går. Kul att även Nathalee fick vara med på en bild. Vad gör hon? Pluggar hon? Å Jonathan, hur är det med honom? Han verkar också ha flytt hemifrån ser det ut som.

Du verkar i alla fall superglad och lycklig. Så himla skönt att se:-)

Hoppas du hinner med ett inlägg i månaden framöver. Det är lite jobbigt att komma ihåg tre inlägg som täcker 6 månader och så komma ihåg vad man ska kommentera;-)